Kultúra

A legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok sikereit hozzák el a Filmnapok

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 további magyarországi városban. Idén a járvány miatt sok film nemzetközi bemutatóját elhalasztották, de a Filmnapok válogatásába így is bekerült nyolc alkotás, amelyeket akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt tekinthetünk meg.

Ezúttal is a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok – Sundance, Velence, Berlin és Cannes – címeiből állt össze a Mozinet Filmnapok programja. A magyar közönség többek között láthatja a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektjének első darabját, az Ezüst Medve-díjas DAU. Natasa című orosz alkotást, a Gunda című filmet, melynek producere az Oscar-díjas Joaquin Phoenix, vagy az idei cannes-i válogatás egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmjét, a Sweat-et, mely letaglózó betekintés egy influenszer életébe.

Fotó: Mozinet Filmnapok

Itt lesz a Sundance-ről érkező Wendy, ami Pán Péter történetét értelmezte át, egyértelműen a felnőtt közönség számára adaptálva azt. De érkezik a 77. Velencei Filmfesztiválon debütált Shannon Murphy bemutatkozó rendezése, az Amíg tart a nyár, mely egyszerre erőteljes, drámai és megdöbbentően humoros megközelítése egy letaglózó témának: amikor egy tinédzser lány számára az első szerelem egyben az utolsó is.

A Berlini Filmfesztiválról négy film is érkezik: Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozijában teljes egészében aktualizálta és újraértelmezte Alfred Döblin 1929-ben megjelent regénye, a Berlin, Alexanderplatz történetét.

Agnieszka Holland a Berlinalén debütált Sarlatán című filmjében egy végletesen ellentmondásos figura, a milliókat gyógynövényekkel kezelő Jan Mikolášek életét tárja elénk, aki több-kevesebb sikerrel működött a náci megszállás, majd kommunista uralom alá hajtott Csehszlovákiában. A Gunda pedig egyszerre intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket. A film producere az állatok jogai iránt elkötelezett Oscar-díjas Joaquin Phoenix.

Krzysztof Meyn, Romyri Ross, Ahmad Cage, Gage Naquin, Gavin Naquin and Devin France in the film WENDY. Photo by Jess Pinkham. © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

Az idén minden tekintetben rendhagyó Cannes-ból két film érkezik. A beszéd az év francia vígjátékmeglepetése. Cannes válogatásának egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje pedig a Sweat: egy rendkívül őszinte és aktuális betekintés egy influenszer életébe.

A Mozinet Filmnapok Budapesten a Puskin moziban és 14 további városban lesz látható október 22-25 között.