×

Életmód

Tudod miért olyan gyorsak a pénztárosok?

Ki szeret hosszasan a pénztárnál sorban állni? Pláne manapság, amikor maszkban kell teljesíteni a bevásárlást, meg egyébként is tanácsos a lehető leggyorsabban túl lenni rajta.

Biztosan megfigyelted már, hogy a pénztárosok villámtempóban húzzák le az árukat, és te még csak az első terméket raktad a szatyrodba, de ő már feltornyozta a holmijaid és kéri a pénzt értük. Te lázasan próbálsz úrrá lenni a helyzeten, miközben a sorban állók meglehetősen morcosan néznek rád. Ennyire kegyetlenek lennének a pénztárosok? A válasz egyértelműen: nem.

Fotó: shutterstock/Photobac

A szupermarketekben ugyanis inkább csak mi nem értjük a fizetés és elpakolás szabályait. A pénztárnál ugyanis arra nincs lehetőség, pontosabban idő, hogy a megvásárolt termékeket kategorizáld akármilyen szempont szerint. Sőt nem is azt várják tőled, hogy a szatyrodba pakold. Egészen egyszerű a képlet. Csak annyit kell tenned a kasszánál, hogy abban a tempóban, ahogy a pénztáros dolgozik, te beteszed a kosaradba a megvásárolt termékeket. Fizetsz, majd a pakoló részlegen úgy teszed a szatyraidba a holmikat, ahogy csak szeretnéd. Vagy épp a parkolóban, ha van rá lehetőség, hogy oda kitold a kosarat. Ott bármennyi időt eltölthetsz kedved szerint a csomagolással. Mindezt azért, hogy az egész procedúra a leggyorsabb legyen, és ne kelljen neked sorban állni .

Ám ezt valahogy nagyon kevesek értik és mindenáron a kasszánál szeretnék akár a havi bevásárlásukat is a szatyrokba pakolni. Pedig ezen egyszerű szabályt betartva sokkal gyorsabb lenne a fizetés és nem kellene kapkodni a pénztárnál és feleslegesen feltartani a sort. Ráadásul most, a koronavírus-járvány második hullámában egyébként sem mindegy mennyi időt töltünk zárt térben, sok ember közt maszkban.

Ahhoz, hogy gyorsan elpakolj és ne sérüljenek meg a termékek, érdemes a kasszaszalagra úgy pakolni, hogy a legnehezebbeket teszed legelőre. Például a lisztet, krumplit vagy éppen a dobozos tejek, üdítők, mind-mind mehetnek elsőként a szalagra. Így a kosár aljára kerülnek majd a lehúzásnál, és nem fogják összetörni például a tojásokat vagy a joghurtos poharakat.

A gyors-pénztáraknál is hasonló a helyzet, vagyis azoknál, amelyeknél te magad lehetsz a pénztáros és húzhatod le a termékek kódjait. Ezeknél a pénztáraknál azoknak érdemes és javasolt fizetni, akik csak néhány terméket vásároltak. A havi nagy bevásárlásra nem ezek valók. Amikor minden terméket regisztráltál és fizettél, itt is elsősorban a kosárba kellene visszatenni a termékeket, és a pakoló részen a szatyrokba tenni. Ráadásul ahová regisztrálás után a terméket tenned kell, az egy igen érzékeny mérő műszer: nem is szabad a szatyrot rátenni és azon elpakolni.