Gyereknevelés

Csodálatos alkotások születtek az erdő álmáról

A Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület természetvédelmi-irodalmi pályázata idén „Az Erdő álma” címmel került megrendezésre, 6-19 éves gyerekek írásait várták és díjazták.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületében adták át „Az Erdő álma” természetvédelmi-irodalmi pályázat díjait. 2020-ban a járványhelyzet ellenére is 946 darab vers, próza és mese érkezett be országosan a 6-19 éves korosztálytól. A zsűri elnöke, Halász Judit Kossuth- és Jászai díjas színművész értékelésében elmondta: sok jó gondolatot látott értékes megfogalmazásokban, amelyek elősegítik a természetvédelmi szemléletformálást.

Az erdő álma pályázat díjazottjai

Ötödik éve hirdetik meg a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület természetvédelmi-irodalmi pályázatát, melynek idei címe és témája „Az Erdő álma” volt. A szervezők a 6-19 éves korosztályba tartozó gyerekektől verseket, prózákat és meséket vártak. Minden évben arra kérik a gyerekeket, hogy írják le a természetben tapasztalt élményeiket az irodalom eszközeit használva. A 2020-as díjátadót múlt pénteken tartották a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületében, a Vajdahunyad várban.

A díjátadóra a legszigorúbb járványügyi elővigyázatosságok mellett került sor, s az 50 díjazott gyermekből 42 részt is tudott venni az eseményen.

Az erdő álma pályázat díjazottjai

A beérkezett műveket nyolc kategóriában ismert szakemberekből álló zsűri bírálta el, melynek elnöke idén Halász Judit Kossuth- és Jászai díjas színművész volt.

„Nagy örömet okoz nekem, hogy mennyi tehetség mutatkozik meg évről évre az egyesület pályázatain 6-tól 19 éves korig minden korosztályban. Sok jó gondolat érkezett értékes megfogalmazásokban, amelyek elősegítik a természetvédelmi szemléletformálást” – hangzott el Halász Judit értékelésében.

A zsűri további tagjai 2020-ban: Finta Éva József Attila díjas költő; Kozák Mari költő, meseíró; Hajnal Éva költő; Jóna Dávid költő; Kardos M. Zsöte költő; Balku László író, újságíró.

Minden kategória első hat helyezettje értékes jutalomban részesült és a helyezett pályaműveket könyvben is megjelentetik. A kötetet és a pályázatot már harmadik éve támogatja az Agrárminisztérium.

Az egyes kategóriák díjazottjait itt találod, a nyertes pályázatokat pedig itt olvasgathatod.