Kultúra

Munkácsy-tematikájú új, köztéri szobrokat terveznek

Békéscsaba városa hat helyszínen, Munkácsy Mihályhoz és műveihez kötődő köztéri szobrot szeretne elhelyezni az épülő Munkácsy-negyedben.

Meghívásos pályázatot hirdet a békéscsabai önkormányzat békéscsabai vagy a városhoz kötődő szobrászművészeknek – számolt be róla az MTI.

A Beliczey-parkban, az új bábszínház kertjébe a Köpülő asszony, a Munkácsy Emlékház parkjába a Délután a parkban, az Aradi vértanúk ligetébe a Rőzsehordó, a Derkovits sori hídfőhöz az Ásító inas című Munkácsy-képek alapján készülő alkotást, míg a Széchenyi-ligeti játszótérhez egy festékes tubust, a Munkácsy Múzeum elé pedig magát a festőt ábrázoló szobrot szeretne a békéscsabai önkormányzat elkészíttetni.

Békéscsaba, 2018. október 9. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum 2018. október 9-én. Ezen a napon átadták a múzeum mintegy 200 négyzetméteres új kiállító- és közösségi terét. MTI Fotó: Lehoczky Péter

A pályázaton való részvételre békéscsabai, vagy a városhoz kötődő szobrászművészeket, Boros Pétert, Kotormán Norbertet, Miklya Gábort és Prisztavok Tibort kérik fel – döntött egyhangúlag a közgyűlésen jelen lévő 17 képviselő.

Középpontja a legtöbb eredeti festménnyel rendelkező Munkácsy Múzeum lesz, de ennek keretében építik meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét, felújítják a Munkácsy Emlékházat, az Ursziny-Beliczey-kúriát, valamint három hidat a pécsi Zsolnay-negyed mintájára kialakítandó városrészben.

A szobrokat az épülő Munkácsy-negyedben helyezik majd el, amelyet a Modern városok program részeként, hárommilliárd forintból alakítanak ki.