×

Életmód

Papírzsepi kontra textil zsebkendő - melyik a biztonságosabb?

A környezetbarát megoldásokat, illetve a hulladékcsökkentést választók visszatértek a jó öreg textil zsebkendőhöz. De vajon hogyan használhatjuk biztonságosan a koronavírus-járvány idején?

Az idősebbek közül sokan el sem hagyták a textil zsebkendőt, mert számukra ez volt a legtermészetesebb, hozzászoktak életük folyamán. Kevesebb hulladékot termel, na meg pénzt is meg lehet vele takarítani. A nagyon fiatalok pedig már csak hírből hallottak róla, vagy legfeljebb a nagyszüleiknél láthatták ezeket a textildarabokat.

Most, hogy itt a koronavírus-járvány második hulláma, joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire használhatók biztonságosan ezek a textil zsebkendők.

Fotó: shutterstock/SpelaG91

A papírzsebkendőben az a jó, hogy egy használat után el lehet dobni. Ugyanakkor nem mindig van a közelünkben erre alkalmas hulladékgyűjtő, így visszavándorol a zsebünkbe. Ott újra megérintjük, vagy épp hozzáér a többi tisztához. Így a fertőzés veszélye máris sokkal nagyobb.

Egyszer használd!
A textilzsebkendőt megfelelő körültekintéssel használva biztonságban lehetünk. Az első szabály, hogy egy darabot csak egyszer használjunk. Utána mindenképpen gyűjtsük külön a tisztáktól, ha épp nem tudjuk azonnal a szennyestartóba dobni. És persze mindig legyen nálunk elegendő mennyiség.

A textil zsebkendőket mindenképpen mossuk 90 fokon, és ennyi még nem elég. Száradás után feltétlenül vasaljuk ki forró vasalóval. Így nem csak esztétikus lesz, de biztosan elég jól fertőtlenítettük, és használhatjuk újból.

Legyen nagy készleted
Javasolt minden családtagnak saját zsebkendőkészletet fenntartani. Érdemes nagy mennyiségű textil zsebkendőt beszerezni és otthon tartani, ha végleg áttérünk erre az alternatívára. De ez hosszú időre egyszeri beruházás. Ami, persze sokszorosan megtérül. Ráadásul magunk is készíthetünk saját textil zsebkendőket szebbnél szebb anyagokból.

Kombinálhatod is
Amennyiben nem mersz vagy épp tudsz egyik napról a másikra áttérni a környezetbarát megoldásra, akkor akár kombinálhatod is a kettőt. Már így is sokat tettél a környezetért. Például otthon használhatsz textil zsebkendőt, míg utazáskor eldobható papírzsebkendőt. Esetleg általában használhatsz textil zsebkendőt, de betegség esetén a papírzsepit is választhatod, hogy biztosan eldobhasd. A fontos az, hogy mindkét esetben légy elővigyázatos.