Életmód

Megtévesztő módon kínálnak csodaszereket az interneten

Hajmeresztő módon próbálják meg eladni az étrend-kiegészítőket az interneten. A koronavírus-járvány miatt erős immunitást, gyors gyógyulást vagy hosszú életet ígérő csodaszereket hirdetnek.

Próbavásárlásokat tartott az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT laboratóriuma és olyan termékekekel tett próbát, amelyek csodás gyógyulásokat ígértek. Közel száz ilyen terméket vizsgáltak meg március óta. Kiderült, hogy sok esetben ezeket a csodaszereket kínáló honlapokat jellemzően a szürke zónában mozgó, fiktív cégek működtetik. A rendelés után az árucikkeiket csak utánvétellel és készpénzben lehet megvásárolni, kikerülve a banki tranzakciókat. Mindezen túl a jogszabály alapján járó 14 napos elállási lehetőséget nem biztosítják, elérhetőséget egyértelmű kötelezettségük ellenére sem adnak meg az oldalon – közölte a szaktárca az MTI-vel.

Fotó: shutterstock/Alexander Khoruzhenko

Az már a nyár elején kiderült, hogy a szezonalitás fontos, ugyanis akkor fogyást ígérő szereket árultak hasonló körülmények között. Most, a koronavírus-járványt meglovagolva immunerősítő, gyors gyógyulást vagy hosszú életet ígérő étrend-kiegészítőket kínálnak.

Igazán hajmeresztő módon próbálják rávenni a gyanútlan vásárlókat arra, hogy pénzüket a termékükre költsék el. Előfordult például, hogy az egyik oldal az állítólag 1896-ban született (most lenne 124 éves) Erzsók nénivel készített ál-interjúval ösztönzött vásárlásra. Azt hirdették vele, hogy ő is azért él ilyen hosszú életet, mert az ereit az általuk kínált csodaszer tisztította ki. De az is megesett, hogy Angela Merkel német kancellárral népszerűsítettek étrend-kiegészítőket. Róla azt állították, hogy Magyarországon kezelték és az ott kapott magas vérnyomás elleni csodaszernek hála a kancellár „űrhajós lehetne”, az erei pedig „olyan tiszták, mint egy csecsemőé”.

Úgy lehet felismerni ezeket az oldalakat, ha az ilyen szenzációs esemény még nem lett volna elég, hogy a cikk vége felé már konkrét termékreklám van. Csak a termékről beszélnek, annak előnyeiről. Mindezeken túl a vásárlást azzal is ösztönzik, hogy azt írják: a készletek szűkösek, nagyon gyorsan kell megrendelni, hogy biztosítani tudják. Esetleg csak azon az egy napon él a kedvezmény. Azt is megteszik, hogy nem létező személyek kitalált véleményét, a termék hathatósságát látszatra alátámasztó dicséreteit is feltüntetik a honlapon.

A minisztérium minden ilyen megtalált oldal üzemeltetőjére több mint félmillió forint bírságot szabtak ki a megtévesztő és agresszív kereskedelmi gyakorlat miatt. Ezek az oldalak java része már nem elérhető, de a minisztérium véleménye szerint újra próbálkoznak, így fontos, hogy körültekintőek legyünk a vásárlásnál. Vásárlás előtt minden esetben érdemes megnézni a jogsértő webáruházak adatbázisát, amelyben külön is kereshetők a csodát ígérő oldalak és termékek – hívta fel a figyelmet a szaktérca.