Címlap kép

Szívből jövő jótanácsok a Szív világnapján

Ma van a Szívünk világnapja. A Kardiológiai Világszövetség kezdeményezésére 2000 óta rendezik meg. Ezen a napon felhívják a figyelmet arra, hogy mennyire fontos odafigyelni rá.

Arra is rávilágítanak a szakemberek ezen a napon, hogy kiemelkedően gyakoriak a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ugyanakkor megelőzhető lenne a java része a mindennapi életben is megvalósítható módszerekkel. Továbbá népszerűsítik a szívet kímélő egészséges életmódot.
Az iparilag fejlett országokban első számú haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hazánkban minden második ember halálát okozzák. Ezért fontos a megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a stressz oldása.

Rendszeres mozgással és tudatos életvitellel megelőzhető az érelmeszesedés – hívta fel a figyelmet Karádi István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán, akinek szavait az MTI idézte.

Az érelmeszesedés az erek belső felszíne alatt egy speciális szövet elszaporodása, amely végül szűkületet hoz létre. Érelmeszesedéshez 250 rizikófaktor vezethet, a lista élén a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a túlsúly áll.
A betegség gyógyításában és megelőzésében nagyon fontos szerepe van az életmódnak és az úgynevezett mediterrán étrendnek – hangsúlyozta a klinika igazgatóhelyettese, megjegyezve, hogy sok betegnél genetikai alapú az érelmeszesedés.

Fotó: shutterstock/a szívet kímélő egészséges életmódot