Életmód

Ne feledkezz meg a D-vitamin pótlásról!

A hideg idő beköszöntével, még fontosabbá vált, hogy felturbózzuk a szervezetünket, és sok vitamint fogyasszunk.

Az emberek közel 80 százaléka D-vitamin hiányban szenved. A szervezetükben csak a D-vitamin szükséglet negyede van jelen. A D-vitamin hiánynak sokáig nincs semmilyen testi tünete, ezért sem érezzük szükségét a pótlásának. Orvosilag is bizonyított tény, hogy a D-vitamin nagyban hozzájárul a koronavírus elleni védekezéshez. De vajon mi a legjobb módja, hogy hozzájussunk a „napfény” vitaminjához?

D vitamin források

A legtutibb D-vitamin források
Természetesen az élelmiszerekből és kapszulákból is hozzájuthatunk. A legjobb mégis az, ha a szervezet maga állítja elő az optimális működéséhez elengedhetetlen D-vitamint a napfény által. Az év jelentős szakaszában viszont kevés, vagy gyenge a napfény ahhoz, hogy azon keresztül elégséges mennyiségű D-vitaminhoz juss.
A második legjobb D-vitamin forrás továbbra sem a kapszula, hanem a helyes táplálkozás.

D-vitaminban dús ételek
A legtöbb olajos halban megtalálható a D-vitamin, közülük a szardínia, a csukamájolaj, a lazac és a tőkehalmáj a legjobb források. Ezenkívül még a zsíros tej és tejtermékek, a máj, tojás, a hüvelyesek és a gomba bővelkednek D-vitaminban.
Sajnos szinte lehetetlen naponta elegendő mennyiséget elfogyasztani ezekből az ételekből, hogy az fedezze a napi D-vitamin szükségletedet. Ezért érdemes beszerezni D-vitamin tablettát is.