Szerelem

A szexfüggőség nem csak városi legenda

Amerikában egyre nő azok száma, akik szexfüggőségük miatt fordulnak szakemberhez, de a világ más tájain is hasonló a helyzet, noha sokan még ezt nem merik bevallani, maguknak sem.

Szexfüggőség akkor áll fenn, ha valaki képtelen ellenállni testi vágyainak, még akkor is, ha az saját életét is veszélybe sodorhatja. A napidoktor.hu számolt be Rory Reid, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem Neuropszichiátriai Intézetének klinikai szakpszichológusának kutatásáról, mely szerint ahhoz, hogy a hiperszexuális viselkedést diagnosztizálni tudják a következő öt kritérium közül négynek meg kell felelni.

fotó: iStock.com/George Rudy

Az első kritérium, hogy az illető igen sok időt tölt el szexuális fantáziálással, a másik, hogy a szexet gyakran a szorongás, a depresszió vagy az unalom elűzésére használja. Harmadik jellemző, hogy a szex valamilyen stresszes élethelyzetre nyújt megoldást, a negyedik, ha valaki képtelen kontrollálni vagy csökkenteni a szexuális aktivitását, az ötödik tünet pedig, ha az illető annak ellenére keresi a lehetőséget a szexre, hogy az fizikai és lelki sérüléseket okoz számára.

Szakemberek szerint inkább férfiakra jellemző a függőség, mert azok a nők, akik szexuális viselkedésük miatt fordulnak szakemberhez, gyakran nem is szexre, inkább szerelemre és kapcsolatra vágynak. A nőket sokkal inkább motiválja a szexben az érzelem, és az, hogy mi lehet egy kapcsolatból. A férfiak – és ez sem városi legenda – külön tudják kontrolálni a testi vágyaikat és az érzelmeiket. Persze, mindig vannak kivételek, ez a férfiak esetében is igaz.

Abban megoszlik a terapeuták véleménye, hogy a szexfüggőség mennyire betegség, vagy inkább lelki/fizikai állapot, de az biztos, hogy aki a fenti jeleket tapasztalja magán inkább keressen fel egy szexuálpszichológust.