Gyereknevelés

Érkezik a baba, mit kell vásárolnom?

Az első baba várása nagy kihívás, már a dolog technikai részét tekintve is. Megmutatjuk, miket érdemes megvásárolnod a "babastart-csomaghoz”, és mi az, amire valószínűleg nem lesz szükséged.

A babakelengye beszerzése kapcsán nem túl jó hír, hogy ezek a beruházások nem olcsók – a jó hír viszont, hogy több hónapod van arra, hogy megvásárold, ami kell. Az alábbiak csak iránymutatások, de tekintheted jó kiindulási alapnak.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ruházat
Az első hetekben a kicsi számára a rugdalózó, a zokni és a kalap/a sapka a legfontosabb ruhadarab. Ügyelj arra, hogy ne csak egyetlen méretet vásárolj, hanem három különbözőt (pl. 56, 62 és 68), mert a babád rövid idő alatt centimétereket fog nőni.

hat kis gombos body
öt rugdalózó
két sapka (vékony és vastag)
négy pár zokni
négy hosszú ujjú felső
négy rövid ujjú felső
hat textilpelenka
egy vagy két kardigán
vastag kabátka
két pizsama
két harisnya

A babacipők, farmerek és pulcsik nagyon cukik tudnak lenni, de egy újszülött számára teljesen feleslegesek. Lesz még alkalmad vásárolni neki bőven…

Átöltözés, fürdés
Az első hónapokban a babádat naponta többször fogod pelenkázni, ezért mindig legyen otthon elegendő pelenka. A méretét a csecsemő méretéhez és súlyához kell igazítani: kezdetben nagy valószínűséggel a legkisebbre lesz szükség, két-négy hét múlva pedig a következő méretre. Nincs értelme tehát előre több, egyméretű pelenkát vásárolnod. Két-két csomaggal indulj neki az előtted álló napoknak.

Ami még kellhet:
egy szemetes a pelenkák számára (jól záródjon, mert a babakaki nem éppen ibolyaillatú)
öt-hat puha, textil törlőkendő
egy vízhatlan pelenkázóalátét (-szőnyeg)
babafürdőkád
fürdőhőmérő
két kapucnis fürdőlepedő

Szoptatás
Ahhoz, hogy te és a babád is a lehető legkényelmesebben érezzétek magatokat szoptatás közben, több mindenre szükséged lesz.

két szoptatósmelltartó
szoptató betétek
szoptatós párna (babafészek)
mellszívó
hőmérő
babakörömvágó olló
melegítőöv a babának (hasfájás csillapítására)

Bútorok
Ez lesz a legdrágább része a baba-beruházásnak az első időszakban. Ugyanakkor eleinte a kicsid több időt tölt majd az ágyban, mint azon kívül – így hát az lesz a legfontosabb, a többi szükséges dolog megvásárlását el tudod osztani. A babahordozó kosár, a játékok még várhatnak!

gyermekágy matraccal
ágynemű és lepedő
puha fejvédő szivacs az ágy fejrészéhez
hősugárzó
pelenkázó
bébi monitor, bébiőr

Ha a baba tavasszal vagy nyáron születik, nem feltétlenül kell melegítőt vásárolni. De a hideg őszi vagy téli napokon hasznos lehet.

Szállítás
A kicsi hazaszállításához már szükség lesz babaülésre. Ideális lehet a babakocsi-babaülés kombinációja. Ami tehát kell a baba biztonságos szállításához:

babakocsi
gyerekülés
cumilánc
lábvédő
esővédő
pelenkázótáska
babahordozó
utazóágy

Az utazással kapcsolatos holmik bármelyikét meg tudod vásárolni akár használtan is.

Boldog babavárást!