Gyereknevelés

A gyerekek testi és szellemi egészségét is óvja az Úszószövetség

Kiemelten figyel a gyermekek és minden úszója védelmére a medencében, valamint a parton egyaránt a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ).

A MÚSZ Gyermekvédelmi programja mentén az elmúlt években olyan rendszert épített ki, melynek fő célja a prevenció volt, valamint a sportoló gyermekek szellemi-testi épségének és fejlődésének biztosítása. „Ez Magyarországon egyedülálló, ugyanis az úszószövetségen kívül alig van olyan sportklub, egyesület, ahol lenne gyermekvédelmi szabályzat vagy gyermekvédelmi felelős” – írta közleményében a szövetség.

Fotó: iStock.com/FS-Stock

Az idei évben a fentiekre még hangsúlyosabban ügyelnek majd. Mint írják, nemzetközi szinten számos olyan példa van, amelyeket fontosnak tartanak a hazai körülmények közé is adaptálni. Ezzel párhuzamosan pedig azon dolgoznak majd, hogy az edzők, a sportszakemberek gyermekvédelmi szemléletváltása is megkezdődjön.

A megújult program egyik legelső és legfontosabb lépéseként kidolgozták a sportolói, edzői és szülői magatartási kódexeket, amelyek tartalmazzák a fő irányelveket, illetve meghatározták bennük azokat az értékeket, amelyeket követendőnek tartanak és amelyek betartását – az új kiépített struktúra és szakmai apparátus segítségével – ellenőrizni is tudnak majd.

Kialakítottak egy olyan jelzőrendszert is, amelyen keresztül közvetlenül a szövetség szakembere felé lehet jelezni mindent olyan esetet, amely ütközik a magatartási kódexekben foglaltakkal.

úszás kislány gyerek

Fotó: Shutterstock