Kultúra

Presser könyve: jön az első kötet

Várhatóan novemberben jelenik meg a Helikon Kiadó gondozásában a Presser könyve, ám a munkafolyamat közben kiderült, egy kötetbe nem fér bele minden és már most tudni, hogy 2021-ben jön a folytatás.

Emlékek, jegyzetek, meglátások, tévedések, megtörtént – vagy a szerző szerint megtörtént – valós események, hallomások, látomások, dokumentumok és áldokumentumok, dalszövegek, filmnovellák, fotók, lábjegyzetek, netán még kották is. Ez mind, ami benne lesz a Presser könyvben. Felsorolni is sok, így érthető, hogy egy kötetben el sem fér, ezért a szerző és a kiadó is a könyv jövő évi folytatásáról döntött.

„Szeretek filmzenét, színházi kísérőzenét írni, de balettet is (…)de a dalírástól sehogy sem lehet engem eltéríteni, a végén mindig oda lyukadok ki” – írja a könyv ismertetőjében Presser Gábor. A zenész, aki nekünk írja a dalt és nekünk énekel.

A könyv borítója. Fotó: Helikon Kiadó

De most itt ez a könyv, több száz oldalnyi sajátkezű Presser-szöveg. A történetek mellett az LGT- és Presser-archívum eddig ismeretlen bugyrai is feltárultak, így a kötet lehetséges képanyaga is megerősítette a kiadót, hogy Presser Gábor életrajzát nem lehet egy kötetben kiadni.

A várhatóan novemberben érkező első könyv folytatása a tervek szerint egy évvel később, 2021 őszén lát napvilágot. A Presser könyve 1.-ben térben és időben is jól elkülöníthető események köré csoportosítva rajzolja majd meg egy páratlan karrier különleges ívét: a sportról, a konzis időkről, az első dalokról, az Omega és az LGT külföldi turnéiról is olvashatunk, de a kor zenei életének pezsgésébe, a mindennapok küzdelmeibe is belemerülhet az olvasó.