×

Szerelem

Erotikus rajzok kerültek elő az ágy alól

Egy brit színházi tervező ágya alól kerültek elő Duncan Grant, az 1950-es évek egyik leghíresebb brit festőjének kétmillió fontot (785 millió forint) érő, kalandos sorsú erotikus rajzai.

Grant tisztában volt vele, hogy milyen veszélyt jelenthetnek a művei. 1959-ben egy barátjának, a szintén művész Edward Le Basnak adta őket egy dossziéban, amelyen a “nagyon bizalmas rajzok” felirat szerepelt. Amikor Le Bas meghalt 1966-ban, széles körben úgy vélték, hogy a képeket megsemmisítették, talán elégették őket a tartalmuk miatt.

Képünk illusztráció. Fotó: iStock.com/Daria Pariseeva

Grant rajzai azonban nem semmisültek meg, és 11 évvel ezelőtt Norman Coates színházi tervezőhöz kerültek, aki az ágya alatt őrizte és néha megmutatta őket a barátainak. Mostanra azonban úgy érezte, itt az ideje, hogy a képek a nagyközönség elé kerüljenek, ezért felajánlotta őket a Charleston-gyűjtemény számára.

“Mindenki azt hitte, hogy ezek a művek megsemmisültek” – mondta Darren Clarke, a festőművész egykori kelet-sussexi parasztházának, a ma már múzeumként működő Charlestonnak a munkatársa. A nagyrészt szeretkező alakokat ábrázoló rajzok azonban valójában titokban cseréltek gazdát újra és újra az elmúlt évtizedekben – írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

Clarke szerint a papírra készült 422 alkotás „Duncan Grant szexuális fantáziájának Káma Szútrája”.

A portréiról és tájképeiről híres Grant a korabeli angol írókat, értelmiségieket, filozófusokat
és művészeket tömörítő Bloomsbury Group tagja volt. A múzeum nem fogja eladni a képeket, amelyek értékét 2 millió fontra becsülik.