×

Környezetünk

Föld csak egy van, vigyázz rá

Minden év október második szerdája a természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja, amikor kicsit még inkább tudatosodik bennünk, milyen sérülékeny hely a mi planétánk - de még sok másra is gondolhatunk ezen a napon.

Ha azt hallod, a természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja van, mi az első, ami beugrik? Az ausztrál, brazil vagy kaliforniai erdőtüzek, egy szökőár, egy földrengés… vagy épp az, hogy az utóbbi időben mintha egyre több ilyen lenne?

Nem csak te érzed így – nekünk is összeszorul a szívünk, ha ezeket a híreket halljuk a híradóban, vagy olvassuk a neten, és van, hogy elmorzsolunk pár könnycseppet az otthonaikat elvesztett emberekért, az árván maradt gyerekekért, vagy az erdőtüzekben megsérült ártatlan állatokért.

Purkunas, a Sydneytől 100 km-re nyugatra lévő Kék-hegységben pusztító erdőtűzből kimentett koala nézelődik egy faágon a Taronga Állatkert kórházában 2020. január 14-én. A délkelet-ausztráliai tűzvészben eddig 25-en haltak meg, mintegy kétezer otthon semmisült meg, több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd emlős, madár és hüllő pusztulhatott el. Az erdő- és bozóttüzek eddig több mint 10 millió hektárnyi területet érintettek a kontinensországban.<br />

MTI/EPA-AAP/Bianca De Marchi

Bolygónk gyönyörű hely, de nagyon sérülékeny is – ez a világnap is erre hívja fel a figyelmet. Valamint arra, hogy felelősek vagyunk érte, igyekezzünk hát felelősséggel gondolkodni és cselekedni. Természeti csapások mindig is lesznek, de nem ha megtesszük a szükséges lépéseket – előrejelzés, felkészülés és szakmai segítségnyújtás terén -, akkor ezek nem feltétlen válnak katasztrófákká.

És ha már a segítségnyújtást említettük, ne felejtsük el azokat a bátor, legtöbbször névtelen hősöket, akik a legádázabb természeti csapások közepette is fáradhatatlanul dolgoznak életünk, otthonaink megmentéséért – sokszor borzalmas körülmények közt, életük kockáztatásával. Gondoljunk ma rájuk is, és gondolatban köszönjük meg nekik, amit értünk, ismeretlen embertársaikért tesznek, nap mint nap.

Több mint harmincéves világnap
Az ENSZ 1987-es határozata alapján október második szerdáján hívják fel a figyelmet bolygónk sérülékenységére, érte viselt felelősségünkre – írja az MTI. A Föld lakosságának fele természeti katasztrófáktól fenyegetett területeken él, az elmúlt évtizedben a természeti katasztrófák és azok áldozatainak száma is növekedett.