×

Gyereknevelés

Ennyi baba születik halva a világon évente

Most először készítették becslést a halva születések számáról a világon - az adatok szívbe markolóak, de a szakemberek attól tartanak, hogy a helyzet a világjárvány következtében tovább romolhat.

“A világon valahol minden 16. másodpercben elszenvedi egy anya a halva szülés kimondhatatlan tragédiáját” – mondta Henrietta Fore, a UNICEF ügyvezető igazgatója. Nagyobb odafigyeléssel, megfelelő terhesgondozással és gyakorlott szüléskíséréssel többségében megelőzhető lenne a halva születés – tette hozzá.

bébigyász világnapja

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Mintegy kétmillió halva születés történik évente a világon, nagyobb részük a fejlődő országokban – olvasható az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és a UNICEF jelentésében, idézi az MTI.

A múlt évben négy magzati halál közül három Afrika Szaharától délre eső országaiban és Délkelet-Ázsiában történt – olvasható a tanulmányban, mely világon először készített becslést a halva születettek számáról.

Meghatározásuk szerint halva születésről akkor beszélünk, ha a magzat életjelek nélkül, a várandósság 28. hetében vagy azután jön világra.

Képünk illusztráció. Fotó: stocksnap.io/Janko Ferlic

A jelentés figyelmeztetett, hogy a világjárvány miatt a helyzet súlyosabbá válhat: az egészségügyi szolgáltatások becsléseik szerint felére csökkenhetnek, ami további 200 ezer halva születéssel járhat 2021-ben 117 fejlődő országban.

A WHO szerint a halva születések több mint 40 százaléka a szüléskor történik, ami megelőzhető lenne képzett egészségügyi segítséggel.

A bébigyász világnapja van
Ezen a napon azokra a gyermekekre emlékeznek, akik halva születtek, vagy az egyéves kort sem élték meg. Magyarországon a Szemem Fénye Alapítvány dolgozik azon, hogy nemzetközi minták alapján idehaza is működhessen a gyógyíthatatlan gyerekek és családjaik életét megkönnyítő gyermekhospice szolgálat.