Kultúra

II.János Pál pápa életének izgalmas feldolgozása

A XX. század egyik legmeghatározóbb történelmi személyiségéről, II. János Pál pápáról szóló nagyon szép életrajzi filmet láthatunk Karol – Az ember, aki pápa lett címmel, aminek a második részét, október 16-án, 22:35-től a Dunán.

II. János Pál pápa a 20. század nemcsak egyházi történetének, de az egyetemes történelemnek is egyik meghatározó szereplője. Az „utazó pápa” szinte az egész világot beutazta. A béke, a népek és vallások közötti egyetértés feltétlen híve volt. Nemcsak bocsánatot kért az egyház múltban elkövetett bűneiért, de mindig az emberi élet és méltóság mellé állt, akkor is, amikor megbocsátott merénylőjének.

A legismertebb lengyelhez méltó és hű két részes film bemutatja Karol Wojtyla hosszú és megpróbáltatásokkal teli útját fiatal korától a pápává választásáig, a Hanja nevű fiatal szerelmével átélt borzalmakkal teli II. Világháborút, majd a háború utáni, immár a szovjet övezethez csatolt Lengyelországban tanítással töltött éveit. A főszerepben Piotr Adamczyk látható, a film zenéjét pedig nem más, mint az Oscar-díjas Ennio Morricone szerezte.

Fotó: Shutterstock/giulio napolitano

Második rész

A szovjet övezethez csatolt Lengyelországban a fiatal Karol Wojtylát a lublini egyetem etikai tanszékére küldik, ahol teljes idejét a fiatalok tanításának szenteli. A rendőrség azonban továbbra is a nyomában van, és egy diákot állítanak rá, aki még a gyónások lehallgatásától sem riad vissza. De Karol soha nem beszél politikáról, sőt óvja a barátait minden agressziótól. A lélek megőrzésének lehetőségéért küzd. Amikor azonban új keresztet kell felszentelni Nova Hutában, szilárdsága még a rendőrséget is meghátrálásra készteti. Bátorsága, ami ugyanakkor nemcsak jellemerővel, de az ellenfél mély megértésével is párosul hamar a krakkói segédpüspöki székbe emeli, és a vallás megújulásába vetett mély bizalmával hamarosan Rómában is kitűnik…

Mi? Mikor? Hol? Karol – Az ember, aki pápa lett 2. rész, október 16-án, 22:35-től a Dunán
A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt, a Médiaklikken!

Rendező: Giacomo Battiato
Író: Gianfranco Svidercoschi
Forgatókönyvíró: Giacomo Battiato
Zeneszerző: Ennio Morricone
Operatőr: Giovanni Mammolotti
Producer: Pietro Valsecchi
Vágó: Alessandro Heffler

Szereplők:
Piotr Adamczyk (Karol Wojtyla)
Malgorzata Bela (Hanna Tuszynska)
Ken Duken (Adam Zielinski)
Hristo Shopov (Julian Kordek)
Matt Craven (Hans Frank)
Ennio Fantastichini (Maciej Nowak)
Violante Placido (Maria Pomorska)