Környezetünk

Végre otthonra talál a világ legmagányosabb elefántja

Kaavannak izgalmas, és egyben nagyon szomorú sors jutott - egészen a közelmúltig, amikor nemzetközi összefogással sikerült elérni, hogy egy kambodzsai állatmenhelyre szállítsák, ahol mostantól nyugodtan és boldogan élhet.

Novemberben már egy kambodzsai állatmenhelyen fog élni Kaavan, Pakisztán utolsó ázsiai elefántja – jelentette be hétfőn a Négy Mancs nemzetközi állatvédelmi szervezet, amely az elefánt szállítását szervezi.

Kaavant szeptemberben vizsgálták meg az állatorvosok, hogy megállapítsák, alkalmas-e az utazásra. Az állatot a világ legmagányosabb elefántjának nevező Négy Mancs közleménye szerint az öttonnás és három méter magas elefánt számára jelenleg kényelmes szállítódobozt készítenek, amelyben biztonságosan utazhat a repülőn.

View this post on Instagram

This week, you won't find a super close-up animal puzzle, but you will find celebration! After what seems to have been a never-ending struggle we can, at last, tell you that Kaavan the elephant is definitely to be freed 🐘 Having jumped through every hoop and endless meetings with dozens of officials in Islamabad, our amazing lawyer, Mr Owais Awan found a legal means to charge Islamabad Zoo for violations to animal welfare and took the Zoo to court. We won! Not only Kaavan, but over 800 other animals that were suffering too are all being released as part of the agreement. We are all so grateful for the amazing support of Cher, the exceptional work of Owais, Jen, Sagan, Anika and our team on the ground in Pakistan – Umme and Umer. Thank you all for your tremendous support! If it weren't for your signatures on our petitions and kind donations, Kaavan may very well have died in that death camp of a zoo. We are working on plans now to move Kaavan and find sanctuaries for the other animals. What an amazing week! Have a great weekend and check back soon for further updates! ❤️ FTW #ftw #freethewild #news #freekaavan #kaavan #liberty #freedom

A post shared by Free the Wild (@ftwglobal) on

A boxba való belépésre hetekig tartó tréninggel készíti fel az elefántot egy szakértő. Amir Khalil, a Négy Mancs állatorvosa, a pakisztáni állatkert felszámolója, a Kaavant kísérő állatorvoscsoport vezetője, az elefánt „házi állatorvosa” az utóbbi hetekben csaknem minden napot az állattol töltött, beszélt hozzá, és Frank Sinatra-dalokat énekelt neki, hogy hozzászoktassa az emberek társaságához. Khalil szerint mindez hatott, sikerült szoros köteléket kialakítania Kaavannal, amely már hajlandó együttműködni a trénerével.

Kaavan több mint három évtizedet töltött nagyon sanyarú körülmények között, gyakran leláncolva a hírhedt iszlámábádi Marghazar állatkertben. A nyilvánosság 2015-ben szerzett tudomást erről. Kaavan megmentése érdekében nemzetközi kampány indult, a négy évig tartó akció mellé állt a popdíva Cher is.

A hatóságok már júliusban áldásukat adták az elköltöztetésre, most pedig az iszlámábádi legfelsőbb bíróság az ormányos gyámjává a Négy Mancsot jelölte ki, amely a Chert is az alapítói közt tudó Free The Wild természetvédő szervezet Cambodia Wildlife Sanctuary nevű menhelyén helyezi el a sokat szenvedett állatot.

Cher, az énekesnő, aki más aktivistákkal együtt személyesen kíséri el az állatot Kambodzsába, a hírre reagálva közölte: mérhetetlen örömmel tölti el, hogy végre vége szakad Kaavan szenvedéseinek, nagyon büszke és boldog, hogy „a Free Kaavan hashtag valósággá vált”.

Kaavan egyéves korában került Pakisztánba a Sri Lanka-i kormány ajándékaként.

Az utolsó ázsiai elefánt távozása Pakisztánból egyben a hírhedt iszlámábádi állatkert, a Marghazar bezárását is bejelenti.