Közélet

Koronavírus: Huszonkilenc halott, 950-nel új fertőzött

Elhunyt huszonkilenc idős, krónikus beteg, és újabb 950 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A  koronavirus.gov.hu csütörtökön azt írták: 41 732-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1052-ra emelkedett, 12 628-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 43 százaléka, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 24 710-en vannak, a mintavételek száma 861 620-ra nőtt.

Illusztráció: Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kiemelték: a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

Felhívták a figyelmet arra, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban. Este 11 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A vírus közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik az emberektől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.