×

Életmód

Gyógyszer-hatóanyagot találtak az egyik étrend-kiegészítőben

Olyan gyógyszeres hatóanyagok kerültek a férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítőbe, amelyeknek nem kellett volna. Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal megtiltotta a forgalmazását és a terméket visszahívta.

Az interneten számos módon reklámoznak étrend-kiegészítőket, így nagyon elővigyázatosan javasolt ezek beszerzése. Fontos az eladónak is utána nézni, de az is ugyanilyen lényeges, hogy mit tartalmaznak ezek a pirulák. És még így is belefuthatunk nem megfelelő termékben.

Fotó: shutterstock/nito

A Nébih éppen a összetétele miatt tiltott be egy férfiaknak szánt étrend-kiegészítőt a napokban – adta hírül az MTI. Végleg megtiltotta ugyanis a forgalmazását a Gold Power terméket, amelyet a Lak.I Medical Kft. forgalmazott. Mindezen túl kötelezte a Nébih a forgalmazót – minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül – a termék kereskedelmi forgalomból való azonnali kivonására, valamint a fogyasztóktól való visszahívására.

Gyógyszer-hatóanyag volt benne

A döntés oka az volt, hogy a kapszulákban szildenafil és tadalafil, valamint paracetamol gyógyszer-hatóanyag mutattak ki. Az étrend-kiegészítőkben tilos gyógyszer-hatóanyagot felhasználni, erre kötelezik a gyártókat az érvényes uniós és hazai szabályok. Ugyanis az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek.

A kivont pirula ráadásul megtévesztette a vásárlókat is, ugyanis a dobozán azt írták, hogy kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz. Ugyanakkor a szedése komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet annak, aki használja.

A pirula betiltásán túl a Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, és hamisítás miatt büntetőfeljelentést tesz.