Közélet

Bejutott a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjébe

A pénteki zárónapon versenyzett a Veres István séf vezette magyar csapat a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny idén Tallinnban megrendezett kontinensdöntőjén, ahol a kilencedik helyet érték el, ezzel bejutottak a világdöntőbe.

A világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjét a koronavírus-járvány miatt ebben az évben nézők nélkül kellett megrendezni, de legalább nem veszik el a rengeteg felkészülés, hiszen az eseményt májusban egyszer már elhalasztották.

Az idei megmérettetést a Norvégia nyerte, második helyen Dánia végzett, harmadik helyen pedig Svédország lett. A legjobb commis a finneknél volt, a legjobb hústál különdíját a franciák vihették haza, míg a legjobb haltál Izlandé lett.

Veres István csapatának Molnár Bence commis (segítő) és Volenter István coach a tagjai, és minden résztvevő nemzet delegálhat egy tagot a zsűribe is: Magyarországról idén Széll Tamás, a 2016-os Bocuse d’Or Europe győztese, a 2017-es lyoni világdöntő 4. helyezettje vett részt a grémium munkájában.

Az idei húsos téma a – magyartól különböző, márványosabb, zsírosabb húsú – észt fürj, ennek fel kell használni a belsőségeit és hozzá fürjtojást is kell tálalni. Ezt a fogást tálra kell elkészíteni, a tányéron tálalt fogás kötelező alapanyaga pedig a Dél-Észtországban tenyésztett afrikai harcsa.

Húsz ország csapatai szokták megmérettetni magukat az európai kontinensdöntőn, ezúttal azonban négy versenyző visszalépett a világjárvány miatt. Idén a csütörtöki és pénteki napon is nyolc-nyolc nemzet versenyez; Európából ezúttal tíz csapat juthat tovább a 2021-es lyoni világdöntőbe.