Címlap kép

Sean Scully-kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában

Az absztrakt festészet egyik legnagyobb élő alakja, Sean Scully életművét mutatja be átfogó módon, csaknem száztíz alkotáson keresztül a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Átutazó című kiállítása.

„Sean Scully retrospektív tárlata igazi mérföldkő a múzeum történetében, hiszen a nemzetközi képzőművészet egyik állócsillaga munkásságának egészével ismerkedhet meg a látogató, a régióban először” – idézte az MTI a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatójának szavait. Baán László bejelentette: a járványhelyzet miatt a tárlat zárását a tervezett 2021. januári időpontról májusra tolták.

Érdeklődő fényképez okostelefonjával Sean Scully ír festőművész Átutazó című retrospektív kiállításának megnyitóján a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). Fotó: MTI/Mohai Balázs

Sean Scully nagyon szegény családban született Írországban, ami mélyen meghatározta humanista megközelítését a művészetben és az absztrakcióban. A művész kiemelte, hogy különleges élményt jelentett számára együtt dolgozni a budapesti kiállítás kurátorával, Fehér Dáviddal, valamint hogy az MNG tárlatához készült eddigi katalógusai közül a legnagyszerűbb.

Káel Csaba, a CAFe Budapest fesztivált szervező operatív testület elnöke az MTI-nek elmondta: az idei programsorozat a járványhelyzet okozta utazási korlátozások miatt a „magyar világsztárokra” irányítja a figyelmet, a képzőművészet sajátosságai azonban megengedik azt, hogy a Nemzeti Galériában egy olyan nemzetközi sztár, mint Sean Scully művészetével is találkozzon a fesztivál közönsége.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A kiállítás címe Scully egyik fontos műcsoportjára (Passenger) utal, de felfogható életmetaforaként is, hiszen a művész Írországban született, Angliában töltötte fiatalkorát, az Egyesült Államokban lett elismert alkotó, majd több európai városban is műtermet nyitott – közölte.

A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, illetve megjelenik egy-egy plasztika és fotó is.