×

Kultúra

Színészek adják elő kortárs magyar szerzők írásait a Szépművészeti Múzeumban

November 3-án kezdődik a Szépművészeti Múzeum Textúra elnevezésű összművészeti előadássorozata, amelyben színművészek tolmácsolják kortárs magyar szerzők írásait a gyűjtemény egy-egy alkotásáról december 9-ig.

A Szépművészeti Múzeum ebben az évben is ismert és kevésbé ismert műtárgyai közül ajánlott alkotásokat a kortárs magyar íróknak inspirációs forrásul, hogy friss, akár provokatív megközelítésben, új értelmezést nyerjenek – számolt be a múzeum őszi terveiről az MTI.

Látogatók a Szépművészeti Múzeumban az újranyitás után 2020. június 20-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Az idei előadássorozaton a szigorú járványügyi előírások miatt kevesebb néző vehet részt, ezért a produkció online, az eszinhaz.hu oldalon is elérhető lesz.

Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, kilenc esti előadáson. A művek, időben és térben is végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. A rövid (7-8 perces) előadások mindegyike önálló, az este folyamán a színészek rövid szünettel újra és újra eljátsszák a jeleneteket, így a közönség semmiről nem marad le.

A műtárgyakra Balla Zsófia, Berta Ádám, Harag Anita, Háy János, Lövétei Lázár László, Száraz Miklós György, Szécsi Noémi és Terék Anna reflektál. Az idei Textúra jeleneteit Székely Kriszta, a Katona József Színház munkatársa rendezi.