Életmód

Túl nagy a tabletta? Van megoldás!

Sokan küzdenek azzal, hogy a felírt pirulák meglehetősen nagyok és elképzelni sem tudja, hogy miként fogja azokat lenyelni. Ám van néhány trükk, amely segít átlendíteni a problémán.

Az orvosok és a gyógyszerészek sokat tudnának mesélni arról, hogy mennyien is vannak valójában azok, akik megrökönyödnek egy-egy tabletta méretén. Ugyanis úgy vélik, hogy ez túl nagy és biztosan nem megy le a torkukon. Úgy érzik megakadhat és megfulladhatnak tőle. De sok esetben mindez csak az elménk játéka velünk. Ettől szorongunk.

Fotó: shutterstock/Pavel Kubarkov

Akadálytalanul a gyomorba
A nyelőcsövünkön ugyanis nagyobb dolgok is lemennek, mint egy tabletta. Ugyanis egy-egy falat a kedvenc hamburgerünkből is sokkal nagyobb, mint egy-egy pirula. Valószínűleg azért érezheted a szorongást, mert az ételt megrághatod és lágyabb állagúvá teheted, mielőtt lenyeled. A tablettával ezt nem teheted meg, hogy könnyebb legyen lefelé az útja és egy keményebb tárgyként érzékeled.
Azt is jó tudnod, hogy technikailag semmi akadály nem létezik a nyelőcsövedben, ami megállíthatná a tablettát. Ugyanis azt már régen tudnád, ha lenne, mert akkor az étel falatoknál is gondod adódna.

 

Megmentő az almaszósz
Mivel az egyik probléma az, hogy nem lágy a tabletta és nehezen csúszik le, így érdemes köré “szaftos bundát” varázsolni. Ez pedig lehet almaszósz vagy egyéb gyümölcspüré. Tedd egy evőkanálnyi pürébe a tablettát, vedd a szádba, majd egy kis víz segítségével “kísérd le”. Így könnyebben lecsúszik majd, mert az alma segít benne.

Nem mindegy a helyszín
Sokan arra esküsznek, ha a nyelvük leghátsó részére teszik és egy nagyobb nyeletnyi vízzel küldik le a pirulát.

De olyanok is akadnak, akik inkább a nyelvük első részére teszik és úgy tesznek, mintha csak egy pohár vizet innának meg és közben lemegy a tabletta.

Összetörve
Mindenképp érdemes az orvosoddal tudatnod, amikor felír bármilyen tablettát, hogy ha gondjaid vannak a méreteivel. Ő biztosan tud valamilyen alternatív megoldást vagy másik kisebb méretű változatot.

Az is lehet, hogy szét lehet darabolni a tablettát, vagy akár össze is törheted, így könnyebben beveheted például valamilyen gyümölcs pürével.