Életmód

Fejfájás: tönkreteszi a mindennapokat

A fejfájás gyakori panasz – de nem feltétlenül ad okot az ijedtségre, és főleg ritkán jelez betegséget. Fontos azonban, hogy meg tudd állapítani, hogy mikor kell orvoshoz fordulnod a problémáddal!

Sokan szenvednek visszatérő fejfájástól, amit változatos tünetek jellemezhetnek. Jelentkezhet szúró, lüktető, húzó vagy görcsös fájdalom egyaránt: a szakirodalom 165(!) fejfájástípust különböztet meg.

Fotó: shutterstock/fizkes

A fájdalom különböző
A leggyakoribb talán a stressz által kiváltott főfájdalom, amit sokan akként jellemeznek, mintha bilincs szorulna a fejük köré. Gyakori ok lehet a migrén is: ez gyakran egyoldalú, lüktető fájdalomrohamok formájában jelentkezik, amelyeket hányinger vagy akár hányás is kísérhet. A migrénesek nagy része érzékeny a zajra és a fényre is, illetve vannak, akiknek a szeme előtt villámok cikáznak keresztül a rohamok előtt – ezt nevezik migrénes aurának.

Mikor lesz aggasztó?
Kérdés azonban, hogy mikor keressük fel az orvost fejfájásos panaszokkal. Alapszabály, hogy akkor van okunk igazán aggodalomra (vagy legalábbis óvatosságra), ha a fájdalom intenzitása, időtartama vagy helye eltér a korábbiaktól, vagy valami miatt szokatlan. Ilyenkor érdemes orvost felkeresni – akkor is, ha naponta többször törnek ránk fejfájásos fázisok.

Intő jel lehet, ha a fejsérülésből következő fejfájások gyakrabban jelentkeznek; ha nem mutatkozik enyhülés a fájdalomcsillapítók hatására sem; ha romlik az érzékelésünk, a látásunk, netán szédülés tör ránk vagy könnyezni kezd a szemünk.

A rendkívül súlyos fájdalommal, hirtelen fellépő fejpanaszok komoly, sürgősségi ellátást igénylő tünetek is lehetnek, akár vérzést is jelezhetnek az agyban.