Életmód

Tönkreteszi a kézbőrt a sok kézmosás, fertőtlenítés

Most, a koronavírus-járvány idején minden eddiginél fontosabb a rendszeres, alapos kézmosás és a kézfertőtlenítés. Ez egyben azt is jelenti, hogy talán még soha nem küzdöttek ennyien a kiszáradt, berepedezett kézbőrük miatt.

A kézhigiéné mellett tehát fontossá vált a kéz fokozottabb, körültekintőbb ápolása is. Lássuk, ez hogyan lehetséges!

Húsz másodperc
Mindig is tisztában voltunk a rendszeres kézmosás fontosságával, de a Covid-19 vírus gyors terjedése miatt ez még nagyobb jelentőségű lett. Az ajánlás az, hogy legalább 20 másodpercig kell szappanozni a kezünket, és ezt a lehető leggyakrabban meg kell tenni. Sőt, a vírusfertőzés megakadályozása és terjedése érdekében fontossá vált a rendszeres kézfertőtlenítés is. Sajnos mindkettő súlyos stressznek teszi ki a kéz érzékeny bőrét: mivel a szappan és az alkohol alapú fertőtlenítőszerek megtámadják a bőr természetes védő savköpenyét, az sérülékennyé, szárazzá és repedezetté válik.

Fotó: shutterstock/ FotoDuets

Kiszáradt bőr
A bőrgyógyászok ajánlása az, hogy még ha ártalmas is a kézbőrnek a fertőtlentőszerek használata, azt semmiképpen ne hagyjuk el. Inkább egészítsük ki a kézbőr-ápolási rutinunkat a lehető legzsírosabb, mégis jól felszívódó krém használatával.

Az alapszabály az, hogy egy fertőtlentésre öt kézápolási rituálé jusson.

A zsíros krém azonban nem jelent egyet az ásványiolaj-, vagy viaszalapú, szintetikus krémek fokozott használatával, mert azok hosszú távon csak rontanak a helyzeten!

Légy körültekintő
Vásárláskor ellenőrizd, hogy a kézkrémben nincsenek veszélyes összetevők, például: parabének; Paraffinum liquidum vagy Cera Microcristallinat; szintetikus polimerek, például akrilát; nátrium karbomer; vagy nátrium poliakrilamid.

A kézszárazság megelőzéséhez pedig próbálj mindig pH-semleges szappant és forró helyett langyos vizet használni kézmosáshoz, mosogatás és takarítás közben viselj gumikesztyűt, lefekvés előtt pedig mindig krémezd be a kezed vastagon, ha kell, vegyél fel hozzá kozmetikai kesztyűt.