Közélet

Európában csúcson a koronavírus-fertőzöttek száma

Az európai járványügyi helyzet aggasztó, mindenhol emelkedést mutatnak a fertőzöttségi és a halálozási mutatók. Egyre több nyugat-európai politikus kerül karanténba, illetve több országban is régiókat, településeket zárnak karantén alá. Egy rendkívül érdekes adat, hogy amíg Olaszországban óriási mértékben nőtt a fertőzöttek száma, addig Kínában az elmúlt időszakban jelentősen csökkent. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Az európai járványügyi helyzet aggasztó, mindenhol emelkedést mutatnak a fertőzöttségi és a halálozási mutatók – mondta a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodájának vezetője.

Magyarországon is várható volt a fertőzések növekedése

Európában az esetszámok a csúcsokra ugrottak, de országonként jelentős különbségek vannak. Ezt több tényező is magyarázza. Az egészségügyi intézményrendszer és a tesztelési és az ápolási kapacitások mellett a közegészségügyi intézkedések betartásán is sok múlik – írja a hirado.hu.

Nagy különbségek vannak egyes országokon belüli is a távolságtartás és a maszkviselés szabályainak betartásában, és társadalmi csoportok között is nagy eltérések mutathatók ki. Emellett a földrajzi elhelyezkedés is befolyásoló tényező.

Védőfelszerelést vesznek fel orvosok, mielőtt a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított izolációs terembe lépnének az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. március 25-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Pár nap nyugalom után katasztrofálissá vált a koronavírus-helyzet

A koronavírus-helyzetet tekintve párt nap nyugalom után katasztrofálissá vált a helyzet, folyamatosan kapjuk az információkat, hogy Nyugat-Európában mely politikusok kerültek karanténba, illetve több országban is régiókat, településeket zárnak karantén alá – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Hozzátette, rendkívül érdekes adat, hogy amíg Olaszországban óriási mértékben nőtt a fertőzöttek száma, addig Kínában az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a megbetegedettek száma. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a kínaiak szó nélkül betartották az előírt szabályokat. Az egyes országok statisztikáiból az is kiderül, hogy az európai országokban élő kínaiak kisebb számban fertőződnek meg a vírussal, pontosan azért, mert szigorúan betartják a védelmi előírásokat.