×

Gyereknevelés

Miért tartasz másokat rossz anyának?

Nem tudni, hogy a Rossz anyák című amerikai sikerfilmek adták-e az ötletet hozzá, de gátlástalanul terjed a közösségi oldalakon a rossz anyázás. Ez az írás elsősorban azoknak szól, akik ezt a jelzőt előszeretettel alkalmazzák más nőkre – és azoknak, akiknek a lelkébe tenyereltek azzal idegenek, hogy az interneten „le-sz.ranyázták” őket. Szögezzük is le rögtön: egészen biztosan nem azok!

Minden család más, minden gyerek más – és minden anya más, erről kár vitát nyitni. Nyilvánvaló az is, hogy vannak lazább és irányítóbb típusú anyukák, sőt: létezik a kifejezetten maximalista-önmarcangoló típus is, akinek az a saját magáról alkotott véleménye, hogy “rossz anya”.

Talán érdemes lenne először is megszabadulni a terjedőben lévő kifejezéstől, az ugyanis méltatlan, megalázó és 99,9%-ban igazságtalan.

rossz anya

Fotó: Shutterstock

A mutató ugyanis nem ott leng ki, ahol az internetező hétköznapi anyukák “gyülekeznek” és eszmét cserélnek. Az igazán rossz anyák nem járnak a közösségi oldalakra más anyákkal beszélgetni, hanem kárt tesznek a gyerekükben – vagy azzal, ahogy viszonyulnak hozzájuk, vagy azzal, ahogy nem. “Sz*ranya” az, aki nem gondoskodik a gyerekéről. Aki testi-lelki fájdalmat okoz neki, aki elhanyagolja, aki nem viszi orvoshoz, ha beteg. Vagy aki nem szereti – de legalábbis nem annyira, mint saját magát.

Ezért ne ítélkezzünk
Most, hogy leszámoltunk ezzel a gyalázatos jelzővel, tegyük tisztába, hogy miért nem ítélkezhet ilyen módon egyik anya sem a másik felett. Például azért nem, mert az internetes kommunikációból biztosan nem kaphatunk teljes képet arról, hogy egyik-másik anya hogyan neveli a gyerekeit, hogyan gondoskodik róluk. Láthatunk róluk képeket, esetleg rövid mondatokat, de azoknak a valósághoz nem sok közük van, hidd el.

Másfelől, ha úgy is érzed, hogy jogosan ítélkezel egy anya fölött – honnan tudod, hogy milyen a családja, milyenek a gyerekei, az életkörülményei? Milyen körökben mozog? Mit tesz, amikor nem a közösségi oldalakon nyilvánul meg? Lehet, hogy megterhelő munkája van, ami mellett ezerrel azon van, hogy gondoskodjon a családjáról, és ne csak pénzkereső, de ráadásul jó anya is legyen. Hogy ez nem megy zökkenőmentesen? Bizony ez lehetséges.

Nézz őszintén magadba: te mindig jó anyának tartod magad? Nincsenek felelőtlen pillanataid, tetteid? Nem vagy néha, csak egy kicsit, túlzottan ingerült vagy önző? Vagy éppen fordítva: túlzottan megengedő?

Ha a válaszod nem, akkor lehet, hogy nem vagy őszinte magadhoz sem… Attól ugyanis, hogy néha hibázol, még nem vagy rossz anya, attól még szereted a gyerekeidet – ami, maradjunk annyiban, mindenek felett áll. És ha valaki pálcát akar törni feletted, hát udvariasan, de hárítsd el. Kizárólag az a fontos, hogy a családod, a gyerekeid milyen szülőnek tartanak téged.