Életmód

Otthonról dolgozol? Így maradhatsz testileg-lelkileg egészséges

Átalakította a napi szokásainkat a koronavírus-járvány. Pláne azokét, akik otthonról kezdtek el dolgozni miatta. Nem könnyű úgy átrendezni az életmódunkat, hogy egészséges legyen, de ezt a három szokást mindenképp iktasd be a saját érdekedben.

Aludj nyolc órát
Az otthon végzett munka több csapdát rejt magában. Az egyik az, hogy bőven túl nyúlhat a megszokott munkaidőn, ha nem figyelünk. Akár az alvási időnket is átalakíthatja, annyira belemerülhetünk. Pedig a pihentető és megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy a teljesítményünk minden munkanap megfelelő legyen.

Ezért ügyelj arra, hogy ne áldozd fel a pihenőidőd a munka oltárán, és legalább nyolc órát aludj egyfolytában. A legjobb, ha este tízkor már ágyban vagy.

Fotó: shutterstock/Peter Kniez

Ki a szabadba
Amennyiben nem tervezed meg tudatosan a napirended, akkor a azt veheted észre, hogy reggeltől estig a lakás foglya voltál. Még akkor is, ha végtelen számú a tennivalóid listája, iktass be legalább egy kávét, reggelit az erkélyen, teraszon. Menj el sétálni ebéd után, sőt, akár az edzőterem helyett is választhatod a szabadtéri sportolást.

Rutinok és változtatások
Az remek, ha sikerül kialakítani egy napi rutint, mert segít egyben tartani a napot. Ugyanakkor éppen ez az, ami akár fásulttá is tehet. Vagyis legyenek megtervezve a napjaid, legyenek benne mindig ismétlődő elemek, amelyeket mindig ugyanakkor végzel. Ám legyél rugalmas is egyben.

Ha úgy adódik és lehetőséged lesz egy baráti találkozóra, akkor szervezd át a napod. Ha így teszel, feldobja a napod, és sokkal nagyobb kedvvel csapsz majd bele a kötelező munkába is.