Közélet

Decemberben kezdődhet az oltás

Előbb a veszélyeztetett csoportok vakcinázásával kell kezdeni Európában is.

Merkely Béla professzor az origo.hu-nak nyilatkozott a koronavírussal folytatott küzdelemmel kapcsolatban. Az interjúban elmondta, hogy bár a WHO szakemberei azt állapították meg, hogy a remdesivir-készítmények csak mérsékelten hatékonyak a vírussal szemben, a magyar kutatócsoport más eredményre jutott.

Merkely elmondta, hogy egy randomizált, szabályszerű vizsgálat állapította meg, hogy a remdesivir 5-10 napig tartó alkalmazása csökkenti a kórházban töltendő időt, gyorsítja a gyógyulást, csökkenti a halálozást mind 15, mind 30 napnál.

Fotó: shutterstock/Sergii Gnatiuk

A magyar kutatók is dolgoznak egy olyan gyógyszer kifejlesztésén, ami kifejezetten a tüdőt fogja védeni. Arra a kérdésre is válaszolt a professzor, hogy mikorra várható Magyarországon a lakosság beoltása védőoltással, ami akár a pandémia végét is elhozhatja.

Mint kifejtette, úgy tűnik, hogy az első hullám alatti jóslása bejöhet, akkor azt mondta, hogy november környékére tényleg elkezdődhet az oltás, hiszen az első vakcinák bevizsgálása, a hármas fázisú vizsgálatok szinte biztosan befejeződnek eddigre.

Így akár Európában már decemberben megkezdődhet az oltás. Elsősorban a Covid-ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozókat és az időseket érdemes beoltani, utánuk jöhetnek a fiatalabb generációk.