Életmód

Ezért kéne minden nőnek vörös lencsét fogyasztania

Bár a vörös lencse valamivel drágább, mint a barna vagy a zöld, mégis megéri, ha ezt választjuk.

A lencsefajták között a vörös lencse rendelkezik a legtöbb előnnyel. Mivel hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjától, nem puffaszt, mégis csodálatos fehérjeforrás, magas a rosttartalma, és gazdag vitaminokban. Akkor vajon miért nem fogyasztjuk gyakrabban?

Fotó: shutterstock/Anna Puzatykh

Az egyik legdiétásabb keményítő

Mivel a vörös lencsét hantolás közben megszabadítják a héjától, szinte átcsusszan a beleken, mégis telítettség érzetet garantál, és alig tartalmaz kalóriát. Magas rosttartalma miatt megtisztítja a beleket, így könnyedén megszabadulhatunk a salakanyagoktól, anélkül hogy hasmenésünk lenne. Kifejezetten ajánlják azoknak, akik hajlamosak a puffadásra!

Könnyen elkészíthető

Másik pozitívuma, hogy ezt a lencsefajtát egyáltalán nem kell áztatni, hiszen 10-15 perc alatt megpuhul.

Gazdag olyan vitaminokban, amelyeket a nőknek gyakran pótolni kell

Egy tányérnyi vörös lencsefőzelék vagy leves akár az egész napi folsav igényt fedezi. Ráadásul a vörös lencse omega-6 és omega-3 zsírsavakban is gazdag, amik a csontritkulás, a hajhullás, a bőrpanaszok és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében játszanak nagy szerepet.
A vörös lencse különösen sok magnéziumot tartalmaz, de vastartalma is számottevő, és ezekre a nőknek fokozottan szükségük van az idő múlásával.

Segít enyhíteni a menopauza tüneteit

A vörös lencse ösztrogént és izoflavonokat is tartalmaz, amik kiemelten jó hatással vannak a változókorban lévő nők hormonháztartására. A felmérések szerint a mellrák kialakulásának megelőzésében is nagy szerepet játszik ez a csodás lencseféle.