Szerelem

Van, aki az alkoholról van, aki a szexről mond le

Idén is eljött a Száraz November, aminek a lényege, hogy 30 napig ne fogyasszunk semmilyen alkoholt. Viszont már egyre többen döntenek úgy, hogy nem csak az italokkal lesznek önmegtartóztatóak, hanem a szexben is.

A Száraz November kampány, amelyet a Kék Pont Alapítvány öt évvel ezelőtt azért hozott létre, hogy segítsen elkerülni a problémás, kontrollvesztett ivás kialakulását. A társadalmi öngondoskodó program elsősorban azoknak, az úgynevezett kockázati ivóknak szól, akik naponta vagy hetente többször isznak kisebb mennyiségű alkoholt, de a fogyasztásuk még nem kontrollvesztett.

Fotó: shutterstock / Africa Studio

A kampány eddigi résztvevői az egy hónapos kihívás után arról számoltak be, hogy jobban aludtak, tisztábban gondolkodtak, motiváltabb és vitálisabb volt a hétköznapi működésük, valamint tudtak nemet mondani olyan helyzetekben, amelyekben korábban a rutinszerű ivás jellemezte őket.

Néhány éve viszont már nem csak az ivás kerül a különös tiltólistára. Egy másik kezdeményezéshez is lehet csatlakozni: a No Nut November elnevezésű mozgalom a maszturbálást építi le egy hónapra, mégpedig azzal az ígérettel, hogy a csatlakozóknak a végére szupererejük lesz.

Fotó: iStock.com/Kaspars Grinvalds

A szabályok azért nem annyira szigorúak: három botlással még sikeresen teljesíteni lehet a vállalást. A partnerrel folytatott szex is megengedett, csak a maszturbálás van tiltólistán. Az alkoholnál nincs ennyi elnézés sem. A megvonásoknak egyébként erős pszichológia hatása is van, mert sokan azért mennek bele, hogy teszteljek a saját akaraterejüket.

Szexterapeuták véleménye pedig megoszlik a dologról, mert szerintük az önkielégítés igenis egészséges, ellentétben az alkoholfogyasztással, így a két „kihívás” nincs összhangban egymással.