Szerelem

Lelki okok, amikor nem megy a szex

Szögezzük le, nem vagyunk gépek. Senkinek nem megy óramű pontossággal az, ha szeretkezni „kell”. Sok olyan lelki ok is közrejátszik, amiről nem is gondolnánk, hogy befolyásolja a libidónkat.

Szex nem az igazival

Az egyik leggyakoribb ok, hogy nincs kedvünk a szexhez, ha a párunk mégsem az, akinek lennie kéne mellettünk. Ha csak azért vagyunk kapcsolatban, mert már illik, kell, ezt várják el, akkor ez elsőként a szexben mutatkozik meg, hogy rossz irányba haladunk. Vonzalom nélkül nincs jó szex, ezt nem érdemes elfelejteni.

Fotó: iStock.com/ VGstockstudio

Csúnya szakítás

Akkor is nehézkes újra visszarázódni a szexbe, ha egy nagy csalódáson vagyunk épp túl. Ilyenkor sokan eljutnak a „férfigyűlölő” fázisba, és jön a bezárkózás. Nem érdemes siettetni ezt a szakaszt, mert bizony, ehhez idő kell. Azoknak a fájó sebeknek be kell gyógyulni, és bár sokan épp a szexel gyógyítják be, másoknak ez nem így megy, nekik inkább az idő segít.

Korábbi negatív élmények

Olyan is előfordul, hogy bár imádjuk a másikat, mégsem megy a dolog, mert túl gyorsan történik minden, és egyszer csak ott vannak azok a gátlások. Az intim problémák hátterében sokszor állhat korábbi, megrázó szexuális élmények, tapasztalatok is. Erre nem az a megoldás, hogy még jobban bezárkózunk, hanem pont ellenkezőleg: próbáljunk megnyílni, és őszinték lenni a párunkkal, mert, ha kialakul a bizalom a „szexkedv” is visszajön.

Depresszió

Amikor szomorúak vagyunk, a szex az egyik legutolsó dolog, ami eszünkbe jut. Hatványozottan igaz ez a depresszív hangulati állapotra: negatívan gondolkodunk, alvászavarban szenvedünk, étvágyproblémákkal küzdünk, képtelenek vagyunk koncentrálni, szomorúak vagyunk, és úgy egyáltalán semmihez sincs kedvünk. Biztos, hogy ilyen esetben a szex sem fog szerepelni a napirendi pontok között, éppen ezért érdemes szakemberhez fordulni, aki kezelni tudja a depressziót, hogy ne legyen még nagyobb baj az párkapcsolatunkban is.