Környezetünk

Magyar találmány lehet a megoldás az egyszer használatos műanyagok problémájára

Egy magyar tervezőpáros ötlete jelenthet megoldást a világ egyik legfontosabb és legsürgetőbb környezetvédelmi problémájára - az ipari tesztelés küszöbén állva egyelőre annyi biztos, hogy felfedezésük nagyon ígéretesnek tűnik!

Madaras Liz és Lévay Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedtek meg, és csakhamar világossá vált számukra, hogy közös erővel többet tudnak tenni azért, hogy saját szakterületükön még inkább segítsék a természet védelmét.

A két lány saját erőforrásaiból kezdett laboratóriumi kutatásokba, melyekre az órák után és hétvégenként tudtak csak időt szakítani. Az eredmény pedig nem maradt el: körülbelül két év fejlesztés után egy olyan baktériumkoktélt állítottak elő, amely képes néhány hét leforgása alatt bármilyen, egyszerhasználatos műanyagot lebontani – írja az Origo.hu.

műanyagmentes július

Fotó: Shutterstock

Hogy pontosan mivé? Természetazonos anyagokká – szerves iszap és komposzt képződik a lebonás után -, sőt a folyamat nem termel semmilyen káros anyagot, és nem igényel előzetes kémiai kezelést, komolyabb tisztítást vagy feldolgozást. Ez pedig nagyon hasznos lehet, ha mondjuk az élelmiszeriparban használt csomagolóanyagok lebontására gondolunk.

Most az ipari tesztelés következik, amely ha sikeres lesz, több cég is jelezte együttműködési szándékát a Poliloop startuppal.