×

Kultúra

Az új élet reményéről szól a Hét kis véletlen

Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér főszereplésével elkészült a Hét kis véletlen című magyar film.

Gothár Péter a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával tizenöt év után rendezett ismét mozifilmet, melyben olyan nagyszerű színészek is játszanak, mint Básti Juli, Bezerédy Zoltán, Börcsök Enikő és Znamenák István.

Fotó: Filmpartners

A Hét kis véletlen egy pesti család életét követi többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a közelmúlt emlékeihez. Filmes kalandozás térben, időben, lélekben… A film központi alakja Gertrúd. Középkorú énektanárnő és feleség egy kihűlt kapcsolatban. Férjével és nagyfiával él valahol a nagyváros belsejében. Fanatikus rajongással kórust vezet. A huszonéves Albán Londonból érkezett haza. A két nő villámcsapás szerű hatással van egymásra. Gertrúdban egy pillanatra felvillan az újrakezdés lehetősége, de aztán ismét visszaáll az élet „rendetlensége és bizonytalansága”. Röpke időre a család valamennyi tagja attól tart, hogy minden megváltozott. De aztán megnyugodhatnak, mert „de nem”. Ez a történet olyan emberekről szól, akikben végig ott van a szeretés vágya, az új élet reménye és a hétköznapokban megélt lét abszurditása, akik iróniával szemlélik a világot, a családi létet.

Fotó: Filmpartners

A Megáll az idő rendezőjének új munkája rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozó érzékeny alkotás, a Gothár Péterre jellemző finom humorral átszőve. A történet fordulópontjai villámcsapás szerűen mennek végbe, mint amikor egyszerre megértünk valamit és nyilvánvalóvá válik egy rejtett összefüggés.

A fim főszereplői Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér. További szerepekben olyan neves színészeket láthatunk, mint Bagossy László, Bajomi Nagy György, Básti Juli, Bezerédi Zoltán, Börcsök Enikő és Znamenák István. A Hét kis véletlen forgatókönyvét Bognár Péter, Gothár Péter és Németh Gábor jegyzik.

A film világpremierje az A kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, nemrégiben meghívást kapott a november 6-14. között zajló Sevillai Filmfesztiválra. A filmet a tervek szerint november 26-án mutatták volna be a magyar mozik, a járványügyi intézkedések miatt viszont most kicsit még várni kell a premierre.