Gyereknevelés

Mit sportoljon a gyerek?

Minden szülő tudja, hogy a sport egészséges. A gyereknek szüksége van a mozgásra. Sportot kellene választani - de hogyan?

Nem könnyű megtalálni azt a mozgásformát, amit szívesen csinál, nem túl drága és a tanulást sem hátráltatja – ellenkezőleg, segíti. A legtöbb gyerek többféle sportágat is kipróbál. Egy darabig csinálja aztán már nem akarja. Ezért fontos megtalálni az alkatához, temperamentumához leginkább illőt.

Ha a gyerek nem túl magas, laza izomzatú, mozgékony érdemes már 7-8 éves korban valamilyen egy-szerűbb tornára beíratni. A torna gyönyörű harmonikus mozgást eredményez, de gerincproblémákra hajlamosít. Ha viszont kisfiunk, kislányunk nyúlánk, korosztályánál magasabb, érdemes valamilyen labdajátékot, kosár- vagy röplabdát választani. A csapatsportoknak nagy előnye, hogy meg kell tanulni együttműködni a többiekkel, de a boka és térdízületek védelmére oda kell figyelni. 8-10 éves korban érdemes kezdeni.

gyerek labda

Fotó: Shutterstock

Annak az erős, izmos, és gyors kisfiúnak, aki már az oviban is örökké a labda után szaladt, érdemes a focit választani. Hat éves kortól el lehet kezdeni. Kitartásra, együttműködésre nevel, és növeli a tüdőkapacitást.

Asztmás, esetleg más mozgás- vagy légzőszervi problémával küzdő csemetének mindenképpen az úszás javasolt. Harmonikus izomzatot, a szív-ér- és légzőrendszer kapacitását növeli. A vízbiztonság eléréséhez 4-5 évesen el lehet kezdeni. Sajnos úszás esetén elég gyakoriak a fül és szem fertőzései.

úszás kislány gyerek

Fotó: Shutterstock

Ha gyermekünk jó megfigyelő és határozott, de gyengébb fizikumú, félénk, törékeny és lassúbb, mint a többiek, érdemes a vívással próbálkozni. 7-8 éves kortól lehet kezdeni. Javítja az állóképességet, koncentrációt. Sérülésveszélyei elhanyagolhatók.

Nem tudjuk eldönteni, hogy melyik sport az igazi? Akkor érdemes 6-7 éves kortól atlétikával kezdeni – ez a legkiválóbb előkészítője valamennyi sportágnak. Specializálódni 14 éves kor után érdemes, addigra kiderülnek a gyerek erősségei és gyengeségei is.

Bármelyik sportot választjuk, el kell mondani a gyereknek, hogy nem a győzelem a legfontosabb, hanem az, hogy jól elsajátítsa és élvezze a mozgást. Aztán, ha kitartó, a győzelem is eljön.