×

Környezetünk

Emlékszel a Kistehénre? Most visszatér, hogy segítsen

A sokak által ismert és szeretett figura a hétköznapi életben is alkalmazható, konkrét megoldási lehetőségeket ajánl ebben a sokunk számára embert próbáló helyzetben.

A Covid19-világjárvány terjedéséhez nagymértékben hozzájárult a modern életformánk. Elvettük az állatok élőhelyeit, így megnőtt az állatról emberre terjedő betegségek száma, a globális világ miatt a koronavírus gazdasági, társadalmi következményei az egész emberiség számára pusztítóak. Ebben a rendkívül nehéz, embert próbáló helyzetben mindannyiunk kedvence, a kultikus Kistehén figura újra színre lép és segít. A Magyar Természetvédők Szövetsége Életigenlő petíciójának arcaként egy most induló kampány keretében a hétköznapi életben is alkalmazható, konkrét megoldásokra hívja fel a figyelmünket.

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2020 tavaszán, még a karantén alatt indította el az Életigenlő társadalmat és gazdaságot! petícióját, melynek arca a Kistehén figurája lett. Az Életigenlő petíció amellett, hogy felhívja a figyelmet a világjárvány okaira, a hétköznapokban is alkalmazható, konkrét megoldásokat kínál a természettel való harmonikus együttélés érdekében. Az Életigenlők közössége folyamatosan nő – ha te is szeretnél csatlakozni hozzájuk, itt megteheted. Ez az óriási szám is azt jelzi, hogy most már tevőlegesen is szeretnénk változtatni a régi életünkön. A Magyar Természetvédők Szövetsége minél több emberhez szeretné eljuttatni a petíció üzeneteit, az élet igenlését, ezért Bólints rá! névvel országos kampányt indít.

A Bólints rá! kampány, az életvidám és humoros Kistehénnel és számos népszerű, elismert emberrel szövetkezve azt kéri, hogy ne térj vissza a régi életedhez – aminek következménye az éghajlatváltozás, a természet és állatok eltűnése, a gazdagok és a szegények közötti szakadék növekedése, az emberek elvándorlása, a világjárványok -, hanem egy jobb és élhetőbb jövőre Bólints rá!.

Az Életigenlő petíció négy jelmondatát és a hozzájuk tartozó megoldásokat a Bólints rá! kampány, a Kistehén segítségével négy rövid rajzfilmben mutatja meg. A négy rajzfilm a Magyar Természetvédők Szövetségének honlapján látható.

A Kistehén rajzfilmek felhívják a figyelmünket az egyszerű energiatakarékosságra, a helyi termékek, gazdaságok jelentőségére, az együttműködések fontosságára és arra, hogy ne csak a technikai megoldásokban higgyünk, a problémák végső oka mi magunk vagyunk. Fogyasztás helyett boldogság! Pénz helyett élet! A Kistehén rajzfilmek fülbemászó dalait Kollár-Klemencz László szerezte és adja elő.

A Bólints rá! kampányhoz számos elismert ember is csatlakozott: Berg Judit, Böjte Csaba, Hajós András, Havas Dóra, Kovács András Péter, Ónodi Eszter, Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós. Ők a Bólints rá! kampány keretében, Török Ferenc, Balázs Béla-díjas filmrendező készülő kisfilmjeiben vallanak majd arról, hogy miért fontos számukra a természeti értékek megóvása, a helyi felelős gazdálkodás támogatása, gondolkodásunk és értékrendszerünk megújulása, valamint hogy ők maguk mit tesznek mindezek érdekében.

Az Életigenlők közössége négy online beszélgetést is szervez az ősz folyamán, ahol a hulladékmentes életmódról, helyi zöld közösségekről, kertészkedésről, kosár közösségekről, bevásárlási szokásokról, ökofalvakról, a boldogulásról, a boldogságról lesz szó. További információkat ide kattintva találsz erről.

Az Életigenlő petíció, a Bólints rá! kampány, a rajzfilmek, a készülő kisfilmek, az online beszélgetések javaslatai mind-mind hasznosíthatóak a saját életünkben. Ha ezeket minél többen szem előtt tartjuk, ha minél többen rábólintunk, akkor garantáltan megváltozik mindannyiunk élete és egy élhetőbb világot hagyunk a következő nemzedékekre.