×

Szerelem

A szexizmus felszámolásának áldozata lett Roman Polanski

Kizárta Roman Polanski francia-lengyel filmrendezőt és további 17 történelmi tagját soraiból a legjelentősebb francia filmes elismerésnek számító César-díjakat jelölő francia filmakadémia új vezetése.

A héten meghozott döntés az első fontos intézkedése a szeptember végén megválasztott új igazgatóságnak, amely célul tűzte ki a belterjesség és a szexizmus felszámolását a testületben – számolt be róla az MTI.

Fotó: iStock.com/praszkiewicz

A határozat kimondja, hogy az a 18 történelmi tag, akik az elismeréseik alapján automatikusan helyet kaptak a közgyűlésében, ezentúl nem vehetnek részt a döntéshozatalban. Roman Polanski Oscar-díja miatt volt tagja a vezetőségnek.

A múlt öröksége a történelmi tagok befolyása miatt az egyik legsötétebb árnyék volt a César-díjat odaítélő testületen. Feminista szervezetek elsősorban a nemi erőszakkal vádolt Roman Polanski jelenlétét kifogásolták évek óta.

A szervezet szeptemberben megválasztott 164 tagú új közgyűlésében 82 nő és 82 férfi foglal helyet, élén egy tandem áll, a női elnök Véronique Cayla, az ARTE francia-német tv-csatorna és a francia nemzeti filmintézet, a CNC korábbi vezetője, a férfi elnök pedig Eric Toledano filmrendező.

Roman Polanski múltjáról ismert, hogy 1977 márciusában letartóztatták, és bíróság elé állították egy 13 éves kislány megrontásának vádjával. Az ügy majdnem peren kívüli megegyezéssel végződött, de a hat vádpontból csak ötöt ejtettek, Polanskit pedig egy több mint egy hónapig tartó pszichiátriai vizsgálatra küldték – írja a rendezőről a Wikipédia. Bár bűnösnek vallotta magát, amikor kiderült, hogy mégis letöltendő börtönt kaphat, pár órával az ítélethirdetés előtt Londonon keresztül Franciaországba utazott, ahol francia állampolgárként nem kellett a kiadatástól tartania.

Fotó: iStock.com/Denis Makarenko

Az elkövetkező évtizedekben ügyelt arra, hogy csak olyan országokba utazzon, ahol valószínűleg nem adják ki az Egyesült Államoknak. A lány már felnőttként polgári pert indított a rendező ellen, melyet peren kívül rendeztek. Polanski 2009. szeptemberében Svájcba utazott, hogy átvegye a Zürichi Filmfesztivál életműdíját, de a svájci rendőrség a harmincegy éves amerikai elfogató parancs alapján letartóztatta. 2019 novemberében már a hatodik nő vádolta meg szexuális erőszakkal; az egykori manöken, színész és fotós Valentine Monnier állította, hogy 1975-ben svájci házában megverte és megerőszakolta. A rendező tagadta a vádat.