Környezetünk

Fontos tudnivalók, ha először lesz cicád

Ha először fogadsz otthonodba cicát, sok mindenre fel kell készülnöd. Ne gondold, hogy a cicákkal nincsen baj. Igaz sétáltatni nem kell, de hidd el, ők is ugyanúgy igénylik, hogy foglalkozz velük, mint a kutyák. De ne izgulj, hogy bármit is elrontasz. A cicák mindig megtanítják a gazdikat arra, ami nekik jó és fontos.

Sok jele van annak, hogy a macska nem érzi jól magát. Ha tépni kezdi a bútorhuzatot, a lábad közé szalad, rád nyávog. Ilyenkor az esetek többségében unatkozik, vagy egyszerűen csak játszani szeretne. Talán még soha nem gondoltál rá, de a cicákkal is foglalkozni kell: nemcsak simogatni, de játszani is hasznos velük, legalább napi félórát.

cicatartó, macska, cica

Fotó: Shutterstock

Ha cicád élesíti körmét a tapétán, vagy a bútoron, ne szidd le, nem tehet róla. A körömkoptatás, a lakásban tartott állatok számára is fontos. Egyetlen cica sem lesz hajlandó erről lemondani. A kijárós, vagy a kertben tartott cicák ez elvégzik valamelyik alkalmas fán. Ha azonban csak a lakásban vannak, mindenképpen kell nekik kaparófát venni, vagy csinálni.

Minden cica mosakszik. Vagyis érdes nyelvével többször gondosan végignyalja a bundáját. Ilyenkor sok szőrszálat lenyel. Ezek a gyomrában gombóccá állnak össze, s ezeket a szőrgombócokat a cica kiöklendezi. Ne ijedj meg, ez természetes viselkedés. Adj neki macskafüvet, vagy maláta pasztillát.

Ha nem hajlandó enni, nem baj. A macska tudja, mikor mennyi ételre van szüksége. Ha nem eszi meg a kirakott ételt reggel, vedd el előle, s add oda neki később, majd megeszi délután.

Ha munkába mész és a cicád a lábadba kapaszkodik, játszani hív, nem lökd el. Ez csak annyit jelent, hogy nem akar egyedül maradni. Dobj neki egy jutalom falatot, vagy játékot. Ezzel eltereled a figyelmét.

Azok a bizonyos vécégondok

A kandúrok vizeletének nagyon erős, kellemetlen szúrós szaga van. Ha cica vécé van a lakásban, ez a szag eléggé elviselhetetlen. Ha el akarod kerülni, ivartalaníttasd. Ez a fiú cicáknál nem különösebben nehéz beavatkozás.

Ha cicád nem akar a neki készített alomra járni, annak több oka is lehet. Ha a cica vécé nincs megfelelően nyugodt helyen, ha az almot nem cseréled rendszeresen, vagy az alomtálat túl erős illatú fertőtlenítővel tisztítod. De az is lehet, hogy cicád nem kap elég szeretet, s ezzel akarja felkelteni a figyelmedet.