Életmód

Még nincs vízszűrőd?

Bár az országban jó minőségű az ivóvíz, azért van haszna a különböző víztisztítóknak. Legyen az akár egy kancsó vagy egy komplett beépíthető szűrőrendszer.

Egyre többet olvashatunk arról, hogy egyes helyeken túl sok az ólom az ivóvizekben. Ez azért lehetséges, mert amíg eljut hozzád az ivóvíz többféle csőrendszeren mehet keresztül. Hiába cseréltetted ki a saját lakásodban a vízvezetékeket, attól még a ház többi részén a régi maradhatott. Így a vízszolgáltató hiába küld eredetileg teljesen egészséges vizet. az útközben szennyeződhet.

Ám a régebbi vízcsövekben nem csak az ólom okozhat gondot, hanem az évek alatt lerakódott vízkő is. De sokat hallhatunk arról is, hogy a természetes vizekbe bekerülhetnek gyógyszermaradványok és egyéb szennyező anyagok.

Bár Magyarországon az ivóvíz megfelelő, mégsem árt, ha szűrt vizet iszol.

Fotó: shutterstock/Africa Studio

Szűrési lehetőségek
Amennyiben nem akarsz külön ásványvizes palackokkal bajlódni, akkor érdemes valamilyen vízszűrőt beszerezni. A legegyszerűbbek a szűrőkancsók, amelyek nem is túl drágák és hatékonyak lehetnek.

Ezekből is érdemes már a komolyabb szűrővel ellátott darabokat választani, mert azok sokkal több mindent kiszűrnek, mint az egyszerűbbek. Ha pedig sokallnád a szűrő árát, akkor oszd el, hogy egy liternyi vízre mekkora költség jut és máris rájössz, hogy olcsóbb, mintha palackozott ásványvizet vásárolnál.

A másik lehetőség, amely értelemszerűen drágább is, ha komplett szűrőrendszert építtetsz be a csapodhoz. Ezekből is van többféle, érdemes a pénztárcádhoz és igényeidhez legjobban passzoló megoldást választani.

A kancsó trükkje
Amennyiben beszereztél valamilyen vízszűrős kancsót, az első időkben biztosan csak a víziváshoz fogod használni. Egyszerűen azért, mert, amikor például levest készítesz vagy vizet öntesz a sült hús alá, akkor rutinból a csaphoz mész és közvetlenül használod fel a vizet. De ne feledd, ezután már mindenhez érdemes a tisztított vizet használni, még a tésztafőzéshez is.
Ráadásul a tisztított víz kevésbé okoz vízkövet, így a kávé- és teafőződ is örülni fog neki.