×

Gyereknevelés

Ne nevelj királykisasszonyt!

De jó lenne egy napot kettesben eltölteni. Gyerek nélkül. Sok kisgyermekes szülő már attól a gondolattól is lelkiismeretfurdalást érez, hogy elmehet a párjával gyerek nélkül, kettesben valahová.

A legtöbb gyerekek már azt sem engedi, hogy a szülei este néhány órára a nagymamára, vagy bébicsőszre bízzák. A szülők ilyenkor nem tudják eldönteni, hogy akkor menjenek-e el, amikor a kicsi már alszik, és ne is mondják el mit terveznek, vagy mondják el neki, nehogy elveszítsék a bizalmát, ha netán felébred és nem találja otthon őket. Ilyenkor jön a „szomjas vagyok”, „pisilnem kell”, „fáj a hasam”, „félek”. Van olyan gyerek is, aki, ha szülei elmennek, erőszakkal ébren tartja magát, amíg meg nem jönnek. Ez rendszerint beválik, a szülő nem mer elmenni.

Fotó:Freepik/prostooleh

De a gyerekek nem csak ilyenkor terrorizálják a szülőket. Gyakori, hogy még beszélgetni se lehet mellettük, mert örökké közbevágnak, kérnek valamit, vagy azonnal fontos mondandójuk akad. Előfordul, s nem is kevés családban, hogy a gyerek az asztalnál ülve dirigál. Kérek egy kis vizet, anyu hol a só, és a szívószál?

Nem ritka a válogatós gyerek sem. Van olyan család, ahol a mama háromféle ételt is főz, mert mindenki mást szeret. Mivel a gyereknek ma már nem csak egy kabátja, egy cipője van, hát reggel oviba , suliba menet dirigál. „Azt a rózsaszín csíkos trikót akarom, ez a cipő már ronda, vegyél másikat” – sorolja. A boltban megy a hiszti a nyalókáért, az utcán a játszótérért. És így tovább. Mintha királykisasszonyokat nevelnénk, és mi lennénk a szolgák.

hercegnő királykisasszony, elkényeztetett kislány

Fotó: Shutterstock

Ha ezt nem akarjuk, első perctől kezdve magyarázzuk meg a gyereknek, hogy anya, apa nem a rabszolgája. Várjuk el tőle, hogy amit képes megcsinálni, csinálja meg. Tegye be a piszkos tányért a mosogatóba, vigye le a szemetet, álljon fel az asztaltól, ha szomjas és hallgasson, amikor mások beszélnek.

Ez nem csak a mi életünket teszi elviselhetőbbé, de ez az ő érdeke is. Mivel ő nem királykisasszony, nem fogja senki egy életen át kiszolgálni. Ha később kortárs csoportban így viselkedik majd, nem fogják szeretni, kiközösítik. Ezért, ha igazán szeretjük legyünk következetesek, ne kényeztessük túl, ne csináljunk meg helyette mindent. Ne neveljünk királykisasszonyt.