×

Gyereknevelés

Mit tehetsz, ha dühöng a gyerek?

A pedagógusoktól gyakran hallani, hogy nagyon sok agresszió, fékezhetetlenség feszül a gyerekekben. Biztosnak látszik, hogy mindezért részben a felgyorsult világ, a túl sok információ, a rengeteg kütyü és kevés szabadidő is felelős.

De nem kizárólag. Nem tehetjük felelőssé kizárólag ezt a mai világot. A pszichológusok tudják, hogy agresszív, nehezen kezelhető, nyughatatlan gyerek mindig is volt. Talán nem olyan sok, mint manapság.

Megfigyelték, hogy az agresszív gyerekek többsége azok közül kerül ki, akiknek gyakran fájt a hasuk csecsemőkorukban. Alvásuk, étkezésük rendszertelen volt. Tűrőképességük viszont alacsony. Már a legkisebb csalódás, vagy sérelem esetén is hisztiztek, verekedtek, s éjszakánként gyakran felriadtak.

erőszakos gyerek, hiszti

Fotó: Shutterstock

Az ilyen magatartás egyik oka lehet a szorongás. Vannak olyan gyerekek, akik szorongó lelki alkatot örökölnek, mások olyan családi körülmények között növekszenek, melyek állandó szorongásra adnak okot. A szorongás legyőzésének egyik eszköze az agresszivitás. De lehet az agresszivitás oka az is, hogy a kor előrehaladtával a gyerek egyre önállóbb szeretne lenni, mindent egyedül csinálni, azonban ehhez a képességei, lehetőségei még korlátozottak. Ez az érzelmi-akarati válság, sokszor dühkitörésekben nyilvánul meg.

A szülőnek úgy kell bátorítani az önállósági törekvéseket, hogy közben ne legyen elutasító. Amennyiben ugyanis a szülő indulatos, türelmetlen, ha büntetéssel, szeretetmegvonással, veréssel akadályozza a tapasztalatszerzésre irányuló önállósági törekvéseket, akkor a gyermek az ismétlődő frusztrációkra egyre erősebb agresszióval válaszol.

Jó, de mit tehetsz, ha a gyerek agresszív? A pszichológusok tanácsa: érdemes az erőszakos gyereket feladatokkal ellátni. Ez segít levezetni a feszültséget és megszüntetni magányát.