×

Életmód

Akkor is beteg lehetsz, ha nem te dohányzol

A passzív dohányzás is ugyanolyan káros és akár halált is okozhat, mintha valaki önszántából cigarettázna. Többek közt erre is felhívja a figyelmet a Nemzetközi “Ne gyújts rá” nap.

Maga a dohányfüst a kutatások szerint közel hatvanféle rákkeltő anyagot tartalmaz. Olyan anyag, amely sejtmutációt, DNS-károsodást okoz. Minél több mutáció alakul ki egy sejtben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy daganatossá válik.

Éppen ezért veszélyes a passzív dohányzás, amikor valaki úgy szívja be a füstöt, hogy nem is szívott el egyetlen szál cigarettát sem. Ugyanis annak az élete is veszélyben van, aki egy légtérben tartózkodik a dohányossal, aki épp pöfékel. A felmérések szerint világszerte, minden évben legalább egymillió ember hal bele a passzív dohányzás okozta betegségeke.

Fotó: shutterstock/Doucefleur

Ezen sokkoló adatok miatt döntött úgy a WHO, hogy minden év november 19-én erre hívja fel a figyelmet a Nemzetközi “Ne gyújts rá” világnapon.

Amerikából indult
A kezdeményezés eredetileg az Egyesült államokból indult 1974-ben, amelyet felkarolt a WHO. Ez a nap arra figyelmeztet, hogy az aktív dohányosok felelőssége az, hogy ne ártsanak azoknak, akik nem cigarettáznak. Figyeljenek oda arra, hogy amikor rágyújtanak ne legyenek körülöttük nem dohányzók. Így nem okoznak egészségügyi problémát másoknak.

Senki se gyújtson rá!
Persze a legjobb az lenne, ha egyáltalán rá sem gyújtanának, mert így magukat is megkímélnék a szörnyű betegségektől.

Azért, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra az Európai Unió területén már évek óta tilos ízesített dohányterméket árusítani. Idén májustól pedig már mentolos cigarettákat sem lehet árusítani ugyanezen okokból.

Egyébként a cigicsikk önmagában is környezetkárosító, akár 4000-féle toxikus kémiai anyagot tartalmazhat.