×

Környezetünk

Applikáció segíthet lefordítani a cicád "beszédét"

Ha régóta vágysz már arra, hogy megértsd, mit akar közölni doromboló kis kedvenced, akkor van egy jó hírünk a számodra: kifejlesztettek egy applikációt, mely épp ezt ígéri a cicatulajdonosoknak.

MeowTalk, vagyis “MiauBeszéd” néven már elérhető egy olyan új mobilapplikáció, amely képes lehet a macskák nyávogását értelmezni és emberi nyelvre fordítani – írja a People.com-ra hivatkozva a hirado.hu.

Fotó: Shutterstock

Az applikáció fejlesztője, Javier Sanchez is kiemelte, hogy a cicák nem nyávognak a természetben, ezt csak akkor teszik, ha az embernek akarnak valamit jelezni. A kutatócsoport arra jutott, hogy ezt kilenc különböző típusú nyávogással teszik – ezek közül mindegyik más jelentéssel bír.

A MeowTalk képes lehet ezeket megkülönböztetni és lefordítani. De vajon megtudhatjuk-e például, hogy Cirmi mit gondol valójában a tonhalas tápjáról, vagy inkább hangulatáról, illetve közérzetéről kaphatunk információkat? Kiderül, ha az egyelőre prototípus formájában iOS-re és Androidra is elérhető appot letöltöd a telefonodra, és kipróbálod.

Jöhet a fordító nyakörv

Egyébként az alkalmazást folyamatosan fejlesztik, szóval lehet, hogy pár hónap múlva még közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy teljesen megértsd doromboló kis kedvencedet.

A tudóscsapat pedig itt nem szeretne leállni. Sanchez célja, hogy megalkossák a fordító nyakörvet, amivel még könnyebben és gyorsabban lesz érthető a kedvencek beszéde.