×

Életmód

Így távolítsd el egyszerűen a géllakkot

Bár a manikűr szalonok nyitva vannak, sokan döntenek úgy, hogy mégsem szeretnének oda menni, így is kerülendő a fertőzés lehetőségét. Nekik jó hír, hogy a géllakozást le lehet szedni otthon is, bár nem egyszerű.

Nem kell megvárni, hogy teljesen lenőjön a gél lakk, ha épp nem tudunk vagy nem akarunk a műkörmösünkhöz elmenni manapság. Ám azt fontos tudni, hogy erőszakkal le tépkedni nem jó ötlet, mert akár örökre meg is sérülhet a körmöd felszíne.

Fotó: shutterstock/Anton27

Előkészületek

Mielőtt hozzá kezdenél a művelthez, mindenképpen be kell kenned ápoló olajjal a körömágybőrt. Ez lehet akár vazelin is, a lényeg, hogy megvédje az acetontól az érzékeny bőrfelületet – tanácsolta a self honlap szakértője Patricia Yankee.

Az acetonba áztatás előtt azonban a körmök felszínét egy reszelővel tanácsos érdesíteni. Nem szabad sokat reszelni, nehogy a saját körmünk is megsérüljön, épp csak annyit, hogy a gél réteg “megsérüljön”. Ez a réteg ugyanis nagyon erős, így tartja tartósan a felvitt körömlakkot. Amennyiben egy kicsit megreszeljük, úgy behatol az aceton és segít fellazítani.

Áztatás

Ezután vattakorongokat mártsunk acetonos körömlakk lemosóba és tegyük rá a körmünkre. Tekerjük be minden ujjunkat alumínium fóliába, így hőszigeteled is egy kicsit, amely segít a hatékonyabb feloldásban.
Mivel a géllakkok eltérő keménységűek így 10-től 20 percig is letarthat az áztatás. Sőt, akár tovább is.
Jótanács: egyszerre csak egy kezeden áztasd be a körmöket, így a másikkal szabadon tevékenykedhetsz.

Leszedés

Amennyiben elég ideig áztattad, akkor egy reszelő vagy egy rózsafa pálcikával le tudod szedni a lakkot.
Amennyiben keményebb rétegbe ütköznél, akkor az áztatást meg kell ismételni, egészed addig, amíg az összes réteget le nem sikerült szedned, egészen az alapozóig.

Hidratálás

Amennyiben minden réteget eltávolítottál, akkor alaposan mosd le a kezed. Ezután érdemes a körömágyakat újra bekenni olajjal vagy épp vazelinnel. Ezt pedig még néhány napig javasolt megismételni.