×

Kultúra

Egy igazi legenda a Dunán

Egy "soha el nem készülő film", ami végül mégis elkészült, Terry Gilliam nyolcvanadik születésnapja tiszteletére vetíti a Duna a leghányatottabb filmjét, Az ember, aki megölte Don Quijotét címűt.

Ez a film évtizedeken keresztül készült. Tényleg. Terry Gilliam szerelemprojektjéről van szó, amit már mindenki elkönyvelt, hogy soha nem készül el. Valahogy soha nem volt rá pénz vagy ha volt rá keret, akkor nem volt főszereplő, ha volt főszereplő, akkor pedig bármi más is közbejöhetett.

Ehhez képest 2017-ben mégis úgy álltak a csillagok, hogy nagy nehezen, de elkészülhetett a film, amire annyi, de annyi rajongó várt. Adam Driver és Jonathan Pryce lettek végül a film főszereplői, pedig olyan nevek voltak rá esélyesek az idők során, mint Jean Rochefort vagy Johnny Depp.

Fotó: Shutterstock/Featureflash Photo Agency

A reklámfilmrendező, aki évekkel korábban Don Quijotéról készített filmet Spanyolország egyik kies szegletében, a derék fegyverhordozó, Sancho Panza szerepében találja magát, miután újra összehozta a sors egykori főszereplőjével, az öreg suszterrel, aki azóta is halhatatlan hősének fantáziavilágában él.

Mi? Mikor? Hol? Az ember, aki megölte Don Quijotét, november 22-én, 22:55-től a Dunán

Forgatókönyvíró: Terry Gilliam, Tony Grisoni
Zene: Nicola Pecorini
Operatőr: Roque Banos
Rendezte: Terry Gilliam

Szereplők:
Adam Driver (Toby)
Jonathan Pryce (Don Quijote)
Joana Ribeiro (Angelica)
Olga Kurylenko (Jacqui)
Jordi Mollá (Alekszej Miskin)
Stellan Skarsgard (a főnök)
Jason Watkins (Rupert)
Will Keen (producer)