×

Életmód

Sokan feladták, pedig pont most nem kellene

Sokan feladták az egészséges életmódot és inkább étellel-itallal vigasztalják magukat - állítja a táplálkozási szakértő. Pedig az életmódváltás hosszú távon sokkal kifizetődőbb.

Amikor kitört a koronavírus-járvány tavasszal, sokan abban látták a megoldást, hogy feladták régi, egészségtelen életvitelüket és egészséges életmódra váltottak. Ezzel két legyet ütöttek egy csapára: egyrészt új célt tűztek ki maguk elé és az immunrendszerüket is megerősíthették. Sokan egyszerűen fogyókúraként tekintettek rá.

Fotó: shutterstock/Artmim

Elmúlt a nyár és a lelkesedés is
Nyáron, a lazítások idején azok engedték el leggyorsabban az új életmódot, akiknek mégsem sikerült az álom bikinivonalakat elérni – magyarázta Bocsi Viki táplálkozási szakértő. Szerinte az őszi, a fertőzés második hullámában pedig egyfajta apátia lett úrrá sokakon. Ezért olyat esznek és isznak, ami nem feltétlenül egészséges. A gyakorlatban ez azt jelenti, mindent elfogyasztanak, amitől átmeneti örömük van, a csokoládétól kezdve, az üdítőkön át egészen az energiaitalokig, az alkoholig és a cigarettáig.

Pedig mindez többet árt, mint amennyi örömöt okoz. Ugyanis a helytelen életmóddal szinte észrevétlenül a krónikus betegségek előszobájába kerülhetünk, ami a járványhelyzetben hatványozottan aggasztó, hiszen a vírus a gyengébb immunrendszerűekre nagyobb veszélyt jelent.

Ami ajánlott
Olyan alternatívákat is ajánlott a táplálkozási szakértő, amelyet nem is olyan nehéz alkalmazni. Például a különböző tejtermékek, mint joghurt helyett inkább a hosszan érlelt kemény sajtokat vagy a fermentálódott, savanyított tejtermékeket javasolja. Mindezen túl gumósokat, édesburgonyát, burgonyát, gyökérféléket, zellert, céklát és zöldleveles zöldségeket kellene minél többet enni.
Rendkívül sok értékes tápanyagot tartalmaz a máj, a tojássárgája és a halak. Érdemes ezeket is gyakran fogyasztani.

Mindezen túl fontos a megfelelő mennyiségű alvás, mert ilyenkor a hormonjaink helyre kerülnek, és teljesen máshogy látjuk a világot. Sportoljunk minél többet, lehetőleg a szabad levegőn, a jó lélegzés pedig a természetgyógyászok szerint soha nem volt még olyan fontos, mint napjainkban.