Kultúra

Végre magyarul is megjelent az a regény, aminek filmváltozatában Glenn Close is játszik

Vance Vidéki ballada az Amerikai Álomról (Hillbilly Elegy) című könyve megjelenésekor kirobbanó kritikai és közönségsikert aratott, és az évek során hivatkozási alap lett mindazok számára, akiket érdekel az amerikai közelmúlt és jelen.

A könyv a Gabo Kiadó jóvoltából már magyarul is megjelent. A könyv eredeti, 2016-os megjelenését követően kiugróan nagy figyelmet kapott, az év legfontosabb non-fiction kiadványait összegyűjtő listák szinte mindegyikére felkerült.

Fotó: Gabo Kiadó

Vance emlékiratából megtudhatjuk, nagyszülei hogyan szakadtak ki az őket körülvevő nyomorból, hogy aztán felépítsenek egy középosztálybeli életet. Unokájuk sikeresen elvégezte a Yale jogi karát, és ezzel bebizonyította, hogy igenis feljebb lehet lépni a ranglétrán, a családjuk történetéből azonban kiderül, hogy ez csak a felszín.

A könyv részben pontosan arról szól, hogy a szerző minden közeli hozzátartozója kemény küzdelmet folytatott középosztálybeli életük követelményeivel. Soha nem tudtak teljesen megszabadulni az alkoholizmus, erőszak és traumák által meghatározott örökségtől, maga Vance pedig kendőzetlenül mutatja be, hogy ő maga is a mai napig küzd származása démonaival.

A Vidéki ballada az Amerikai Álomról megrendítő, de humortól sem mentes könyv: tele van hús-vér figurákkal. Nem véletlen, hogy 2020-ban Ron Howard (A Da Vinci-kód, Egy csodálatos elme) készített belőle nagyjátékfilmet a Netflixre, Amy Adams és Glenn Close főszereplésével. Érdemes előbb a könyvvel kezdeni, utána jöhet a filmes élmény is, biztos, hogy egyik sem okoz csalódást.