×

Szerelem

A járvány miatt még több a szexuális erőszak

Fokozódott a nők és a gyermekek elleni erőszak a koronavírus-járvány idején, a korlátozási és lezárási intézkedések következtében - hívta fel a figyelmet Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

Az EU-ban minden harmadik nőt ér fizikai vagy szexuális erőszak, amely minden országban, kultúrában és közösségben jelen van. „A koronavírus-járvány csak súlyosbította a helyzetet, egyes nők számára az otthon sem biztonságos hely” – idézte Borrell szavait az MTI.

Fotó: iStock.com/aslysun

A korlátozó rendelkezésekkel párhuzamosan több uniós tagállamban vezettek be intézkedéseket a nőknek és a gyermekeknek a háztartáson belüli erőszaktól való megvédelmezésére, mint például jelszavakon alapuló segítségkérési lehetőségeket a gyógyszertárakban.

Az ügynek dupla aktualitást ad az, hogy november 25-én volt a nők elleni erőszak megszüntetésének napja. Az ENSZ Közgyűlése 1993-ban határozatot fogadott el a nők elleni erőszak megszüntetéséről, majd 1999-ben november 25-öt a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává nyilvánította. A nőkkel szembeni erőszak akadályozza a befogadó és fenntartható társadalmak létrejöttét. Ezért helyezi előtérbe az UNESCO a nemek közötti egyenlőséget és az erőszakmentességet.