Szerelem

Több szereplős szerelmi kapcsolat, vajon működhet?

A poliamória kifejezés a görög „poli” több, és a latin „amor” szerelem szavakból származik, tükörfordításban annyit tesz, több szereplős szerelmi kapcsolat. De vajon egy ilyen kapcsolat hogyan működhet a hétköznapokban, és vajon egyáltalán létezik-e?

A poliamóriát az első írásos feljegyzések szerint már az ókori Görögországban is gyakorolták, majd a 60-as és 70-es években újra a köztudatba került a szabad szerelmi mozgalom során. De talán ami még érdekesebb, hogy egy felmérés szerint jelenleg is több százezren élnek ilyen kapcsolatban az USA-ban, és Európa több országában is. Sokunknak legelőször az juthat eszébe, hogyan képesek leküzdeni a felek a féltékenységet, és hogyan lehetséges az, hogy egyszerre több emberbe szerelmesek?

Fotó: iStock.com/Vershinin89

Gyógyír a megcsalás okozta csalódásokra

A legtöbb előítélet szerint aki „poli”, az csupán kifogást keres, hogy nyíltan és bűntudat nélkül hűtlenkedhessen. Pedig valójában arról van szó, hogy ezek az emberek nem hisznek a monogámiában, és szerintük egy idő után minden kapcsolat ott sínyli meg, hogy az egyik fél kiábrándul, és valaki mást keres. Ők úgy tartják fent a több évig, akár egy életen át tartó kapcsolataikat, hogy nem elfojtják, hanem utat engednek a természetes emberi ösztöneiknek. Abban is hisznek, hogy a poliamória lényege a szeretet és szerelem kiterjesztése, amit egyáltalán nem csak egyetlen személy iránt érezhetünk.

Nem csak a szexről szól

A poliamóriában élők mély érzelmi kötődést alakítanak ki egymással, így ez a kapcsolat pont emiatt sem hasonlítható a nyitott kapcsolatokhoz, amiben a felek megengedik egymásnak, hogy néha -néha érzelemmentes kalandokba keveredjenek. Ezek az emberek közös egyetértéssel hozzák meg a saját szabályaikat, erkölcsi rendszerüket, amit a legnagyobb tiszteletben tartanak. Például, amikor hárman élnek együtt párkapcsolatban, és az egyik fél megismerkedik valakivel, a többieknek is el kell fogadniuk őt, hogy ennek a szerelmi közösségnek a tagja lehessen.

Honnan tudhatjuk, hogy erre vágyunk?

Legtöbben már egészen fiatalon felismerik az ilyen irányú vágyaikat, de nem mindegyikük meri majd felvállalni felnőtt korában. Mások pedig soha nem is gondolták volna, hogy ne monogám kapcsolatban éljenek, amíg bele nem keveredtek egy ilyen kapcsolatba, és akkor döbbentek rá, hogy mindig is erre vágytak. Az a legfontosabb, hogy csakis akkor lehetséges a poliamória, ha minden egyes fél pontosan tisztában van annak szabályaival, és egyikükben sem merül fel a birtoklás vagy a féltékenység érzése.