Életmód

A home office-ban is lehetsz hatékony

Mivel a koronavírus-járványban a leghatékonyabb megelőzések egyike a távolságtartás, így aki teheti otthonról dolgozik. Kellemesnek tűnhet, de inkább kihívás.

Egyelőre úgy néz ki, hogy még egy ideig otthonról kell dolgoznunk – már, aki teheti. Arra már adtunk tippeket, hogy miként alakítsd ki az otthoni munkahelyed vagy milyen munkákat lehet távmunkában elvégezni. Most ahhoz adunk néhány hasznos tanácsot, hogy miként lehetsz hatékonyabb. Mert lássuk be, otthonról dolgozni azért mégsem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondoltuk.

Fotó: shutterstock/ Peter Kniez

Vedd fel a munkaruhád

Bármennyire banálisan hangzik is, mindenképpen fontos, hogy akkor, amikor dolgozol átöltözz. Ezzel jelzed az agyadnak is, hogy most munka van és nem a kanapéra készülsz a kedvenc regényeddel. Ráadásul, amennyiben videócsetelsz vagy konferencán veszel részt, akkor nem is árt, ha tartod a munkahelyi dressz kódot.

Persze azért nem kell kiskosztümben üldögélned az íróasztalodnál, elég, ha egy kényelmes blúzt vagy egy elegánsabb pulóvert veszel fel, végül is az arcodon kívül egy kicsi látszik a mellkasodból.

Ha pedig már az arcnál tartunk: sminkelj is. Nem kell erősen, csak épp annyira, hogy ne a táskás szemeiddel szembesüljenek a túloldalon. Azt már csak említés szintjén javasoljuk, hogy a hajad is fésüld meg. Fontos a jó benyomás még home office idején is.

Legyen munkaidőd

Ez a legfontosabb, hogy legyen meghatározott munkaidőd. Akkor végezd el a feladataid. Amikor pedig felállsz a géptől, ne indulj a konyhába elpakolni a reggeli maradékait vagy porszívózz, hanem pihenj aktívan, hogy folytatni tudd a munkát.

Amennyiben elkezded a háztartási munkákat, mintegy pihenésképp, akkor kizökkensz a munka “üzemmódból” és nagyon nehéz lesz visszaülni az íróasztalodhoz és hatékonyan dolgozni.

Határozd meg, hogy mettől-meddig tart a munkaidőd és ne térj el ettől. A rendszeresség az otthoni munkánál mindennél fontosabb. Ha nem teszed, összecsúsznak a napjaid és káoszként nehezedik rád az egész. Ráadásul gyorsan előfordulhat, hogy a pihenőidődben is dolgozol, ami hosszú távon csökkenti a hatékonyságodat. Tehát rendszeresség és tartsd tiszteletben a pihenőidőt!

Kommunikálj

Csakúgy, mint a magány érzésének elűzéseként, az otthoni munkánál is fontos a kommunikáció, csak itt a kollégákkal. Ez nem csak abban segít, hogy összehangoljátok a feladatokat, hanem abban is, hogy felélessze a munkakedvedet és ezáltal a hatékonyságod. Mondhatjuk úgy is, hogy inspirációt kapsz a munkához és nem fogsz kiégni.

A munkaterület nem játék

Arról már beszéltünk, hogy fontos az otthoni munkahely kialakítása. Történjen minden munka ott. Ne írj e-amilt a kanapén vagy épp a hálószobában az ágyon. Így ugyanis összezavarod az elméd és nem fogsz tudni átkapcsolni munka vagy épp pihenő “üzemmódba” a helyváltoztatással.

Ha betartod ezt az egyszerű szabályt, akkor amikor odalépsz az íróasztalodhoz, könnyeben kapcsolsz át és hatékonyabban megy majd a munka.